Waarom verbrandt de een meer calorieën dan de ander?

Hiit schema 7 minute uitdaging

Vraag jij je af hoe het kan dat de ene persoon alles kan eten zonder dik te worden en jij al aan lijkt te komen van een handje chips? Oneerlijk, I know. Maar hoe kan het eigenlijk dat de een meer calorieën verbrandt dan de ander?

calorieën verbranden

Iedereen is verschillend

Iedere persoon heeft een andere dagelijkse caloriebehoefte. Dit heeft alles te maken met de snelheid van je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. Je stofwisseling is de drijfveer achter de verbranding van dagelijkse calorieën. Afvallen of aankomen heeft dus niet alleen maar te maken met meer of minder eten en bewegen, maar eerder met de snelheid van je stofwisseling.

Eten en calorieën verbranden

Dit betekent dus dat mensen met een snelle stofwisseling vaak meer kunnen eten zonder daardoor aan te komen. Andersom werkt dit precies hetzelfde. Als jouw stofwisseling langzaam werkt, kom je veel sneller aan als je ongezond eet en minder beweegt. Het belangrijkste is om te weten hoe snel jouw stofwisseling werkt en daar je voedingspatroon op aan te passen. Als je bijvoorbeeld weet hoe veel energie jij op een dag verbruikt, weet je ook hoe veel calorieën je zou mogen eten. Check op deze website een handige rekentool.

jamie-matocinos-745630-unsplash.jpg

Verschil tussen man en vrouw

Vrouwen worstelen net iets vaker met het verliezen van kilo’s dan mannen en dat is geen toeval. Helaas is het echt zo dat mannen over het algemeen meer calorieën opnemen dan vrouwen en vrouwen voedingsstoffen ook makkelijker opslaan als vet in het lichaam. Het mannelijk lijf bestaat uit meer spier- en botmassa, waardoor het calorieën sneller verbrandt en minder vet opslaat.

Stofwisseling versnellen

Tot slot geef ik je graag wat tips mee om je stofwisseling te versnellen:
1. Krachttraining. Meer spiermassa zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling sneller gaat werken.
2. Eet voldoende. Volg geen crashdieet en ga ook niet (veel) minder eten. Hierdoor krijg je te weinig calorieën binnen. Uiteindelijk gaat je lichaam spieren verbranden als er minder calorieën binnenkomen dan je nodig hebt. Minder spiermassa betekent een vertraging van je stofwisseling.
3. Vezels! Vezels vind je in fruit, groenten, sla en peulvruchten. Deze producten bevatten amper calorieën en je lichaam heeft er veel moeite mee (dus verbrandt er veel) om ze te verwerken. Hierdoor wordt je stofwisseling versneld.

deargoodchallenge jump jump

[2] Bron 2

[3] Bron 3 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

 • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
 • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
 • Altijd een persoonlijk bericht
 • Kortingen en extra win-acties

De Dear Good Morning Shop

 • T-shirt zwart – I am (not) a morning person

  24.95
  Opties selecteren
 • T-shirt wit Dear Good morning

  T-shirt wit – I am (not) a morning person

  24.95
  Opties selecteren
 • Pre-order nu mijn boek!

  Meer informatie
 • E-book-HIIT-work-outs-DGM

  E-book – Let’s HIIT it (7 work-outs)

  8.75
  In winkelmand

Join jij de DGM-community?

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.