Waarom die vicieuze cirkel zo vervelend is

Een vicieuze cirkel is een situatie waarin iets een bepaald gevolg heeft, terwijl dat gevolg op zijn beurt het eerstgenoemde verschijnsel in stand houdt of versterkt. Iedereen heeft wel te maken met een vicieuze cirkel en het is verdomde moeilijk om daar uit te komen. Waarom is het zo vervelend?

Als je eenmaal in zo’n vicieuze cirkel zit, is het lastig om dat te veranderen. Met behulp van je eigen kracht, maar ook met die van anderen, kun je er voor zorgen dat je de vicieuze cirkel kan doorbreken. Dat doorbreken zal je nog beter doen dan je denkt.

Sportgedrag

Fitgirls rennen zo’n vier tot vijf keer per week naar de gym. Geen workout moet er gemist worden. Ook het standaard hardlooprondje niet. Je hebt ook de tegenovergestelde not-so-fitgirls die elke keer weer proberen naar de gym te gaan, maar waarbij het maar niet lukt.

Bij beiden heb je te maken met een vicieuze cirkel waar je in zit. Ik zeg niet dat de één beter is dan de ander. Maar wel dat het eens handig is om te kijken naar jouw sportgedrag met mijzelf als voorbeeld. Ik kon namelijk enorm overstuur raken als ik een workout niet kon doen. Dat heeft natuurlijk te maken met passie, maar ook die vicieuze cirkel die je ineens moet verbreken.

Het is een gewoonte geworden om een x aantal dagen te trainen en als je een keer niet gaat, kun je daar behoorlijk overstuur van raken. Of chagrijnig. Dan zet je alles op alles om toch te gaan, omdat je anders he-le-maal in de war raakt. De cirkel: trainen – niet willen minderen – elke training moet gedaan worden – overstuur als een training niet kan – toch gaan – niet naar je lichaam luisteren – trainen…
Uiteindelijk heb je een oververmoeid lichaam die die cirkel niet meer aan kan.

Maar dit kan ook andersom. Als je van nooit tot amper trainen naar een sportieve lifestyle wilt gaan, dan is het verdomde lastig om je vicieuze cirkel te doorbreken. Hierdoor val je al gauw in je oude gewoontes terug en kunnen beginnende sporters de nieuwe lifestyle moeilijk volhouden. Don’t blame yourself!

Eetgedrag

Bij eten komt een vicieuze cirkel veel voor. Het zijn gewoontes van eten die je liever niet wilt doorbreken. Dit kan tot in het extreme doorslaan, zowel té gezond of té ongezond. Een vicieuze cirkel in je eetgedrag is lastig te doorbreken. Eten is een onderdeel in het leven dat wordt gezien als één van de activiteiten waar je zelf het meeste grip op kunt hebben.

Juist bij je eetgedrag is het van belang je vicieuze cirkel te herkennen en aan te pakken.
Zie het als “out of your comfort zone” stappen. Sinds enkele maanden ligt er een vergrootglas op het fitgirls-wereldje waar we ons in bevinden. Maak jij je schuldig aan een vicieuze cirkel rondom je eten?

Ochtendgedrag

Mensen vragen me hoe ik het toch doe. Hoe ik ‘s ochtends vroeg kan trainen.  Ook hier kun je weer je eigen vicieuze cirkel herkennen.

Ben jij een enorm snooze-type? En wil je zo lang mogelijk in bed blijven? Dan is het niet zo gek dat je moeite hebt om eens direct uit je bed te stappen. Heb jij een heel ander ritme dan ieder ander door bijv. je werk? Dan is het een uitdaging om eens te kijken hoe je je ochtend anders kunt indelen.

vicieuze cirkel

Die vicieuze cirkel… How to deal?

Een tijdje terug heb ik een onafgemaakte cirkel laten tatoeëren op mijn arm. Het staat voor oneindig, maar ook voor het gegeven dat er altijd nieuwe of andere wegen zijn dan de cirkel waar jij je in bevindt.

Of ik.
Ook ik herken bepaalde vicieuze cirkels in mijn leven. Het is een uitdaging om ze te herkennen maar ook om te leren ze te doorbreken. Het leven bestaat uit meer dan de vicieuze cirkels waar jij niet van af wilt wijken. Onbewust, maar ook bewust.

Vicieuze cirkels kunnen gevaarlijk zijn. Zie dit als een moment om eens na te denken over jouw mogelijke vicieuze cirkels in de bovenstaande drie gebieden: sport-, eet- en ochtendgedrag.

Wees niet bang voor veranderingen. Er is niet iets goeds of fouts. Er is altijd meer en wees daar nieuwsgierig naar.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

  1. Dit herken ik echt zo goed! In mei 2014 ben ik met mij “reis” naar een gezonder leven & lichaam begonnen, en al zo’n 50kilo afgevallen. Maar wat je zegt; zo bezig geweest in het sporten en gezond zijn dat ik al het andere “vergat”. Afgelopen half november en december ben ik toen ook knetters hard door een dip gegaan, en daardoor super weinig gesport (wat dan ook met horten en stoten ging). Dan weet je even niet meer wat je moet doen.. Nu weer begonnen met het vinden van mijn ritme + het plezier. Daar komt bij dat ik nu sneller tijd vrij maak voor “belangrijke en leuke” dingen :)

    1. > Nou, nog een keer dan maar :)
      Dit heb ik net nog meegemaakt! Afgelopen half november en december ging ik door een dip. Nu weer een beetje op de terugweg. Ik maakte door mijn vele soorten geen tijd voor andere dingen, nu weer wel. Het leven is te kort om dingen te laten schieten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek