Ochtendroutine van schrijfster Laura Brijde

Ochtendroutine laura brijde

Laura is blogger en YouTuber en verhuisde twee jaar geleden naar Spanje voor haar grote liefde. Hoe zien haar ochtenden in Spanje eruit? Heeft haar werk als zelfstandige invloed op haar ochtendrituelen? In deze serie Wakker worden met… laten we bekende en minder bekende Nederlanders aan het woord over hun ochtendrituelen.

Over Laura

Laura blogt al sinds 2012 over hardlopen. Eerst op runninglau.com, maar tegenwoordig op laurabrijde.com. Ook heeft ze sinds 2015 een YouTube-kanaal waarop ze ons meeneemt tijdens haar runs en avonturen in Spanje. Laura is namelijk naar Málaga, Spanje verhuisd voor de liefde. Een bezig bijtje dus!

Wakker worden met Laura Brijde 3

Laura, op welke manier heeft jouw leven in Spanje invloed op jouw ochtenden?

Op alle mogelijke manieren! Het Spaanse ritme is anders dan het Nederlandse en het feit dat mijn vriend van 14:00 tot 22:00/23:00 werkt helpt er ook niet bij. We staan (meestal) laat op en gaan (altijd) laat naar bed. Je merkt aan alles dat de Spanjaarden niet zulke ochtendmensen zijn als wij Nederlanders. Natuurlijk zijn er ook gewoon mensen die vroeg beginnen op kantoor, maar als je Málaga Centrum om 07:00 uur vergelijkt met Amsterdam is het er niets bij. Er is geen hond op straat. Ik ben meerdere keren tijdens mijn marathontraining om 07:00 uur nog verdwaalde feestgangers tegengekomen.

En jouw werk als freelancer?

Ik kan als freelancer natuurlijk mijn eigen werktijden indelen, dus wat dat betreft heb ik veel geluk. Wat ik wel merk is dat ik een heel ander begrip heb gekregen van wat werkuren precies zijn. Zo krijg ik weleens een appje om 17:00 uur of het me nog gelukt is vandaag artikel X af te krijgen, terwijl ik nog minimaal vier uur te gaan heb voordat mijn werkdag af is gelopen. Soms vergeet ik bijvoorbeeld dat ik mensen niet meer om 20:00 uur kan bereiken op kantoor. Haha!

Wakker worden met Laura Brijde 2

Was het lastig om te wennen aan een andere routine in Spanje?

Absoluut! Vooral de eettijden waren lastig in het begin. Om 23:00 uur ‘s avonds nog even een half stokbrood wegwerken is best wel gek als je dat niet gewend bent. Aan de andere kant pas je jezelf ook automatisch aan. Het blijft langer licht in Spanje, de temperaturen zijn warmer… Allemaal factoren die ervoor zorgen dat je automatisch tot later buiten blijft of later naar bed gaat. Als ik in Nederland ben heb ik dan ook gewoon de neiging om rond 22:00 uur lekker mijn warme bedje in te duiken. Er is dan niets meer op staat te beleven en het is zo koud!

Hoe laat ga je gemiddeld naar bed en hoe laat sta je op?

In Nederland sta ik meestal rond 07:00 uur naast mijn bed en ga ik rond 00:00 naar bed. In Spanje sta ik meestal rond 10:00/11:00 uur op, maar lig ik meestal pas 02:00 (of later) in bed. Een heel ander ritme dus.

Wat motiveert jou om uit bed te komen?

Mijn bedrijf. Het is datgeen wat me elke dag weer motiveert om door te gaan en om mezelf te blijven verbeteren. Je weet als eigen ondernemer nooit wat de dag zal brengen en er kan altijd weer ineens een enorme kans op je pad komen. Mits je er hard voor werkt natuurlijk. Ik ben er heilig van overtuigd dat hard werken uiteindelijk altijd wel op de een of andere manier beloond wordt.

Hoe zorg jij ervoor dat je productief bent?

Door te gaan hardlopen. Als ik merk dat ik het te druk krijg, is het eerste wat ik doe mijn hardloopschoenen aantrekken, in plaats van deze links te laten liggen. Hardlopen (of Muay Thai, wat ik nu sinds een half jaar doe) is wat ervoor zorgt dat ik scherp en productief blijf. Als ik écht geen zin heb denk ik aan het gevoel dat sporten me geeft en sta ik voor ik het weet alweer buiten, klaar voor een workout.

Wakker worden met Laura Brijde 4

Hoe ziet jouw ochtend eruit op werkdagen?

Het eerste wat ik doe is onder de douche springen en mezelf een beetje opmaken. Ik maak er geen modeshow van, maar ik merk dat ik productiever ben als ik ook echt iets aan mezelf doe. Op kantoor zou ik ook niet in mijn pyjama gaan zitten. Vervolgens duik ik direct de keuken in voor een ontbijtje en de eerste paar uur breng ik door achter mijn laptop zonder te bewegen. Niets bijzonders aan. 

Ziet jouw ochtendroutine er anders uit als je een vrije dag hebt?

Niet zozeer als ik een vrije dag heb, maar als mijn vriend een vrije dag heeft. Ik plan mijn workout dan bewust in de ochtend zodat ik dat lekker gehad heb. Als ik eerlijk ben, geef ik nog steeds de voorkeur aan ´s ochtends sporten (maar ik geef toe: niet zo vroeg als Lienke), omdat je je dan kunt focussen op de overige taken van die dag. Toch sport ik meestal pas ´s avonds laat omdat mijn vriend en ik elkaar anders helemaal mislopen. Het is dus eigenlijk een soort van sacrifice. 

Waarmee ontbijt je het liefst?

Oei, lastig! In Spanje eet ik het liefst crunchy muesli met amandelmelk en een banaantje en in Nederland warme havermout met amandelmelk, banaan en een dikke lepel crunchy pindakaas.

Wakker worden met...

Ben jij iemand die snoozst of sta je meteen op als de wekker gaat?

Ik sta direct op! Ik vind snoozen echt een marteling, telkens weer wakker geschud worden als je net weer lekker wegzakt. Nee, moe of niet, ik rol direct mijn bed uit.

En tenslotte…

Heb je tips om het makkelijker te maken om vroeg op te staan?

  1. Zet je wekker, maar leg hem aan de andere kant van de kamer. Zo moét je er wel uit om dat verschrikkelijke geluid te stoppen. Eenmaal wakker en uit je bed is het een stuk minder lastig om de dag te beginnen.
  2. Leg alles al van tevoren klaar. Kleding, make-up, wat het ook is dat je nodig hebt. Mocht je een run of workout gepland hebben staan in de ochtend doe dan alvast (een deel van) je outfit aan. Kun je de dag erna direct je bed uitrollen.
  3. Ga vroeg naar bed en stop met piekeren! Ik ben soms zo bezig met het feit dat ik vroeg op moet staan dat ik per direct slecht slaap. Zelfs al slaap je niet direct of heb je het gevoel dat je heel de nacht naar het plafond ligt te staren: je rust wel uit. En ook dat is goed! Stop dus met piekeren en probeer gewoon tot rust te komen, zelfs wanneer je niet kunt slapen. Zul je zien dat het slapen zelf ook ineens een stuk makkelijker gaat.

Wie zou jij het liefst in een volgende Wakker worden met… willen zien? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.