Ochtendroutine van schrijfster Annemerel de Jongh

Als freelancer kun je je eigen werktijden indelen. Je kunt uitslapen zo lang als je zelf wilt. Of je kunt gestructureerd elke dag vroeg opstaan. Wat doet Annemerel? Hoe deelt zij haar werktijden in en hebben haar marathondoelen invloed op haar ochtendroutine? In deze nieuwe serie ‘Wakker worden met …’ laten we bekende en minder bekende Nederlanders aan het woord over hun ochtendrituelen.

Over Annemerel

Annemerel is freelance redactrice en blogt sinds 2003 (al 14 jaar!) op www.annemerel.com over onder andere haar hardloopavonturen. Vandaag staat ze aan de start van alweer haar tiende marathon (ditmaal in New York) en ook bracht ze twee boeken over hardlopen uit: Live Love Run en Ik heb geen zin. In 2015 liep ze haar marathon-pr in Berlijn: 03:26:43.

Wakker worden met Annemerel de Jongh

Annemerel, hoe zien jouw ochtenden eruit?

Omdat ik mijn eigen baas ben, zien mijn dagen er altijd anders uit. Gisteren had ik bijvoorbeeld om 08.00 uur een afspraak bij de garage en dan gaat mijn wekker (Coldplay met Amazing Days) om 06.00 uur. Op dagen dat ik geen afspraken heb ’s ochtends zet ik geen wekker. Wel word ik dan uit mezelf wakker rond 07.50 uur. Al betekent dat niet altijd dat ik ook 07.50 uur naast mijn bed sta hoor! In de zomer sta ik altijd vroeger op, dan word ik uit mezelf wakker als de zon opkomt.

Ik begin mijn ochtend altijd met een espresso en een kopje thee. Vervolgens duik ik meteen achter mijn Macbook om mijn vlog van de vorige dag te editen. Daarna mag ik als beloning ontbijten. Dat geeft me het gevoel dat ik al heel veel gedaan heb en dan is de tijd tot aan mijn lunch niet zo lang meer.

Wat ontbijt je het liefst?

Op dit moment ontbijt ik met wraps met avocado en scrambled eggs. Heerlijk en binnen een minuut of vijf gemaakt. Ook ontbijt ik graag met een açaibowl van banaan, sojayoghurt en blauwe bessen.

En hoe zien jouw weekendochtenden eruit?

Echt weekend, als in vrij van werk, heb ik niet. Omdat ik dagelijks vlog en elke dag de vlog van de dag ervoor online zet, moet ik dagelijks editen. Ik zie mijn weekenddagen dan ook niet anders als mijn dagen doordeweeks. Behalve dat mijn mailbox niet zo snel volstroomt en ik zonder schuldgevoel een paar uur ga Netflixen.

Wakker worden met Annemerel de Jongh

Hebben jouw hardloopdoelen invloed op jouw ochtendroutine?

Jazeker! En dan vooral in de zomer als ik lange afstanden loop. Ik loop dan het liefst als het buiten nog niet zo warm is, dus mijn wekker gaat dan om 05.00 uur. Ik ontbijt met pannenkoeken of iets anders met veel koolhydraten en neem goed de tijd om het te laten zakken. Om 07.00 uur stap ik de deur uit voor mijn lange duurloop. Na drie uur lang rennen duik ik nog even mijn bed in. Dat is weer het voordeel van freelancer zijn en geen man of kinderen hebben die thuis zijn. Zo lang dit kan, geniet ik er extra van.

Jij hebt een aantal jaar terug meegedaan aan de Helweek (een strikte ochtendroutine uit het boek van Erik Bertrand Larssen). Hoe heb je dat ervaren?

Ik vond het heel leuk om te doen, omdat ik wist dat het een begin en een einde had. Een week lang stond ik elke dag om 05.00 uur naast mijn bed om tien kilometer hard te lopen. De eerste dag vond ik het moeilijk en liep er zes om de rest te wandelen, maar de laatste dag liep ik zelfs twintig kilometer. Ik deed mee omdat ik in een drukke periode zat met het schrijven van mijn boek, mijn pagina’s voor Metro, mijn werk voor Dutch Cowboys, de twee blogposts per dag voor mijn eigen blog en mijn vakantie naar Italië in het vooruitzicht. Ik kreeg in die week ontzettend veel gedaan. Door de Helweek heb ik nu minder stress in drukke periodes. Ik kan best een paar dagen extreem hard werken. Het komt altijd goed.

En tenslotte…

Heb je tips om het makkelijker te maken om vroeg op te staan?

  1. Snoozen is verboden! Ga meteen uit bed als je wekker gaat. Er is niemand geweest die na die negen minuten extra in bed liggen ineens wel zin heeft om op te staan. En ook belangrijk: zet meteen je lichten aan als je uit bed gaat.
  2. Heel belangrijk: ga op tijd naar bed. Als jij om 01.00 uur gaat slapen, gaat het je echt niet lukken om om 06.00 uur op te staan. Eenmalig misschien, maar niet structureel. Als ik om 05.00 uur opsta om hard te lopen, dan zorg ik dat ik minstens om 22.00 uur op bed ligt. Het liefst zelfs om 21.00 uur. Slaap is heel belangrijk.
  3. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken ’s ochtends. Ik ben bijvoorbeeld gek op mijn ontbijtjes. Alleen het idee daaraan maakt het voor mij makkelijker om op te staan.

Wie zou jij het liefst in een volgende ‘Wakker worden met …’ willen zien? Laat het ons weten.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek