blog

Ochtendroutine van Nederlands Kampioene CrossFit

Leonie Henrich is een sportvrouw in hart en nieren. Zowel in 2018 als in 2019 werd ze Nederlands kampioen CrossFit én dit jaar ook eerste individuele Nederlandse Elite (18-35 jaar) dame op de CrossFit Games, het CrossFit WK, in Amerika. Wat een inspiratiebron! Ik moest meer weten van haar ochtendroutine.

Hi Leonie, vertel eens wat meer over jezelf!

Sinds dit studiejaar ben ik naast mijn atletecarrière begonnen aan mijn masteropleiding in Leadership and Change Management. Daarnaast werk ik als CrossFit-coach bij de gym/box waar ik train, CrossFit Punt Uit en CrossFit Punt Uit Spaarne. 

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?

Ik sta meestal snel naast mijn bed zodra de wekker gaat, ik ben best wel een ochtendpersoon. Ik stap op studiedagen/werkdagen gelijk onder de douche, kleed me aan en maak een ontbijtje. Ik hou ervan om de dag rustig te kunnen beginnen. Het is echt geen lekker begin als de dag met stress of haast begint. Op vrije dagen vind ik het best fijn om een beetje uit te slapen, rustig wakker te worden, een uitgebreid ontbijtje maken en te kijken wat er op de planning staat voor de dag. Echter is het ook vaak zo dat ik op vrije dagen eerst productief wil zijn. Mijn hersenactiviteit werkt het beste in de ochtend, dus bij voorkeur gebruik ik die gelijk. Laptop open, wat dingen doen die gedaan moeten worden (studie, financiën, e-mails en dergelijke) en dan ontbijten en douchen. 

In hoeverre is jouw ochtendroutine bepaald door jouw carrière?

In zoverre dat ik probeer altijd 8 tot 9 uur per nacht te slapen. Allereerst bepaalt dat hoe laat ik op sta (als ik die keuze heb uiteraard) en daarnaast bepaalt het wat ik eet. Als ik de dag begin met trainen, eet ik wat anders als wanneer ik naar de universiteit ga bijvoorbeeld. 

Hoe zorg jij er in de ochtend voor dat je gelukkiger, productiever of fitter wordt?

Door de dag met een positieve instelling te beginnen. Dat lukt zeker niet altijd, maar voor mij helpt het al erg als ik een duidelijk beeld heb bij wat de dag gaat brengen en af en toe mezelf even goede moed inspreek. 

Hoe lukt het jou om makkelijk op te staan?

De doelen en dromen die ik heb en de ”niet zeiken, maar doen”-instelling. Ik klaag graag, maar ben wel iemand die het meestal gedaan krijgt. Ik verwacht veel van mezelf en dat helpt ook met de discipline om uit bed te komen. Daarnaast probeer ik dus altijd genoeg te slapen. Dus ’s ochtends is het ook echt: hey, je hebt 9 uur geslapen, time to MOVE!

Ben jij iemand die snoozst of sta je meteen op als de wekker gaat?

Ik sta meteen op. Er is een reden dat ik die wekker om die tijd gezet heb. De enige reden waarom ik mijn wekker zou verplaatsen, is omdat ik erg slecht geslapen heb en daarom weet dat mijn lijf het nodig heeft om meer te slapen. Snoozen doe ik nooit.

Hoe ziet jouw ontbijtje eruit?

Meestal eet ik 2 of 3 geroosterde broodjes met 3 of 4 gebakken eitjes. Af en toe ontbijt ik kwark met fruit en cruesli of havermout. Ik vind het heerlijk om met pannenkoekjes met fruit te ontbijten op vrije dagen. 

En tenslotte… Heb je tips om het makkelijker te maken om vroeg op te staan?

  1. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je op tijd naar bed gaat, dan word je als het goed is al minder moe wakker. 
  2. Weet waarom je het doet. Is het omdat je je studie goed wil doen? Is het omdat je fitter wil worden? Houd dat in je hoofd en wees daarin soms iets harder voor jezelf. Als je het graag genoeg wil, kom je je bed uit en begin je de dag sterk, met de juiste winnaarsmentaliteit. 
  3. Besef dat als jij de dag begint met de juiste discipline dit zich kan doorvertalen in de dingen die je bereikt in het leven. Om ver te komen heb je discipline en doorzettingsvermogen nodig. Als je dit elke ochtend al traint door uit bed te komen wanneer jij het van te voren van plan was en gelijk je dromen gaat najagen (bijvoorbeeld gaat trainen) zal je sterker worden, mentaal gezien. 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: