Naast sportliefhebber is Lianne ook goede vriendin van Lienke. Ze is ondernemer, mindcoach, sportliefhebber, personal trainer en de auteur van het boek ‘Een nieuw begin‘. Hoe ziet de ochtendroutine van een mindcoach eruit? Gehaast of zen?
Hi Lianne, vertel eens wat meer over jezelf!
Ik ben Lianne, 25 jaar en ik woon in Amsterdam. Een jaar geleden heb ik mijn boek: ‘Een nieuw begin’ uitgebracht en sindsdien ben ik actief als mindcoach, ervaringsdeskundige coach bij eetstoornissen, heb ik een online cursus gemaakt volgend van mijn boek én werk ik aan online mogelijkheden om je leven te veranderen, je eetstoornis te overwinnen of aan de slag te gaan met zelfbeeld en zelfliefde. Daarnaast ben ik personal trainer.


Wauw, een bezige ondernemer dus! Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit op werkdagen?
Ik zet mijn wekker altijd rond 7.30 uur en als deze gaat, en ik nog niet wakker ben, druk ik deze snel uit. Blijf ik even liggen, rek ik mij uitgebreid uit, doe ik ademhalingsoefeningen en zet ik een intentie voor mijn dag. Een oefening die het begin is van mijn boek én online cursus en die ik elke dag doe. Deze intentie herinnert mij gedurende de dag eraan om bewust te blijven, zoals: ‘ik zorg goed voor mijzelf’ of: ‘ik geef mijzelf de ruimte om rust te nemen’. Daarna stap ik uit bed, douche ik en begin ik aan mijn dag. Meestal sporten, les geven in de gym, een coachsessie of achter mijn laptop. Met koffie (lichtelijke verslaving) en een ontbijtje zoals havermout of een shake.
En op vrije dagen?
Het begin is hetzelfde als op mijn werkdagen, alleen zet ik dan geen wekker, maar ben ik uit mezelf vaak vroeg wakker. In het weekend ga ik in de ochtend vaak koffie drinken buiten de deur met een goed boek en daarna klimmen, met vriendinnen lunchen of iets dergelijks.
Duidelijk zen-ochtenden in plaats van drukke ochtenden. Komt dat door jouw werk als mindcoach?
Zeker, vooral omdat ik als coach goed voor mezelf zorg en dit ook meegeef aan iedereen met wie ik werk. Wat ik aanraad en als advies geef, geef ik doordat ik dit zelf heb ervaren. Een ochtendroutine zorgt ervoor dat ik mijn werk goed kan uitvoeren en in mijn eigen energie blijf.
De dagen die ik niet lekker in de dag zit, zijn de dagen die ik snel uit bed ben gerend, omdat ik mij verslapen heb. Ik heb dan de hele dag een onrustig gevoel en het idee dat ik achter de feiten aanloop. Heel naar! Maar als ik dus m’n ochtendroutine uitvoer, merk ik gelijk hoeveel rust en ruimte het mij de hele dag geeft en daardoor ook meer energie.


Vind je het makkelijk om op te staan?
Ja. Elke dag is weer een nieuw dag om te leren, om aan mijn bedrijf te werken waar ik gelukkig van word, om mensen te helpen en te begeleiden naar een vrijer leven. Ik geloof dat geluk iets is waar je actief aan werkt en dit doe ik graag elke dag. Ook weet ik hoe het is om in de ochtend wakker te worden zonder doel of zin om uit bed te komen. Ik ben een tijd lang zwaar depressief geweest en heb gekampt met anorexia en boulimia. Een tijd waarin opstaan een uitdaging was die ik soms niet aandurfde. Doordat ik dit gevoel ken, weet ik ook dat ik zo ontzettend dankbaar mag zijn dat ik nu elke dag uit bed kom en doe wat ik wil. Daarnaast weet ik hoe fucking sterk een mens is, dus de momenten dat ik niet op wil staan herinner ik mezelf hieraan. En toch, als ik in bed wil blijven liggen doe ik dit. Is oké, geef ik mezelf.
En tenslotte… Heb je tips om het makkelijker te maken om vroeg op te staan?
- Verplicht het jezelf niet. Doe het niet omdat het moet, maar omdat je het wil.
- Luister naar je lichaam. Lees ook de blog over 7 oefeningen voor een mindfulness ochtend. Ben je moe? Slaap dan nog even. Vroeg opstaan werkt niet voor iedereen en ook niet altijd. Soms heeft je lichaam meer rust nodig en dan mag jij dit geven.
- Start je dag met intenties. Neem in de ochtend een moment, al is het 5 minuten om een aantal ademhalingen te doen en een intentie te zetten voor de dag. Pak die 5 minuten om lekker de dag in je eigen energie te beginnen! Zo fijn is dat!