blog

Ochtendroutine met jonge kinderen

Sinds Shirley Visser (33) haar wekker een halfuur eerder heeft staan dan normaal, is de rust in de ochtenden bij haar in huis teruggekeerd. Shirley is blogger bij Mommyhood, schrijfster van het boek de Introverte moeder en moeder van twee zoontjes. Zij deelt met ons haar ochtendroutine en tips voor als ze weer eens een kort nachtje heeft gehad.

Shirley vertel, wanneer besloot jij om jouw wekker eerder te gaan zetten?

Mijn zoontjes zijn 3 en 6 jaar oud. De jongste gaat met mij om 7.45 de deur uit en de oudste gaat met zijn vader een klein beetje later. Ik had altijd om 06.50 mijn wekker staan en dan ging ik snoozen tot 7.10. Ik dacht dat ik daarmee goed wakker zou worden, maar eigenlijk liepen we elke ochtend achter de feiten aan. Als ik eenmaal uit bed kwam, draaide alles om de jongens. De kinderen houden ervan om in de ochtend nog heel even een filmpje te kijken, maar daar was gewoon geen tijd voor. Ik rende vaak om 7.40 als een soort boze boeman rond door het huis, zodat iedereen op tijd zou komen. 

Klaar met de boze boeman

Dat we iedere ochtend met haast en stress de deur uitgingen, zorgde ervoor dat ik mezelf pushte om met het snoozen te stoppen. Zodra de wekker ging, sprong ik direct uit bed om even tijd voor mezelf te pakken maar vooral alles klaar te maken voor de jongens wakker zouden worden.

Ik merkte dat ik zo enorm ging genieten van die paar minuten in een leeg en stil huis, dat ik besloot om de wekker steeds een beetje eerder te zetten. Ik had soms een half uur de tijd voor mezelf, wow! Door deze extra tijd werd ik weer een vrolijke en opgewekte moeder in de ochtend.

Ochtendroutine Shirley Visser

Wat heerlijk die extra tijd. Wat doe je dan allemaal?

Als mijn wekker gaat dan spring ik meteen uit bed. In het boek Dear Good Morning las ik over de 15-seconderegel, maar ik denk dat als de kleine naast me ligt dat ik wel sneller ben dan 15 seconden, zodat die niet wakker wordt. Het eerste wat ik doe is mezelf klaarmaken en lekker ontbijten.  

Sinds de corona ben ik tien kilo afgevallen. Ik ontbijt met skyr, wat fruit en granola. Een gezond begin van de dag staat voor mij gelijk aan een goed begin van de dag. Doordat ik mijn ontbijt al op heb als de kinderen de deur uit zijn, kan ik twee keer in de week om 8:30 in de sportschool staan. Gewoon rustig opstarten, dat is voor mij dé ultieme ochtend.

Ik kan me voorstellen dat met twee jonge kinderen je niet elke nacht goed slaapt, hoe ga je daarmee om? Merk je dat terug in de ochtenden?

Haha, dit is nog een understatement. Beide kinderen zijn slechte slapers. De oudste maakte pas goede nachten toen hij drie was. De jongste is drie en een half en begint nu pas een beetje door te slapen, maar nog steeds niet elke nacht. De afgelopen zes jaar heb ik dus behoorlijk wat gebroken nachten gekend. 

Het is heel verleidelijk om na een slechte nacht zo lang mogelijk mijn snooze knop ingedrukt te houden, maar dit heeft me nog nooit beter laten voelen. Dan denk ik weer even aan de tijd dat ik dat wel deed. Ik push mezelf echt om uit bed te gaan. Dat ik maar drie uur slaap heb gehad merk ik natuurlijk wel. Daarom zet ik in de ochtend na zo’n nacht maar één dag doel voor mezelf op. Alles wat ik naast deze taak doe is dan mooi meegenomen. 

Middagdutjes doe ik niet. Als ik echt een inkakker heb dan ga ik even wandelen. Vaak geeft wandelen me dan wel weer wat energie. In de avond probeer ik vroeg te gaan slapen. 

En in het weekend hoe doe je dat dan?

In het weekend probeer ik het ritme vast te houden. Op zaterdag wil ik echt om 8:30 uur op de sportschool staan, omdat ik anders geen parkeerplek kan vinden. Meteen een goede reden om op tijd te sporten, haha! Zondag zet ik geen wekker, maar meestal wekken de kinderen me dan of ben ik al wakker door mijn eigen gecreëerde ochtend ritme.

Heb jij nog een doel voor de ochtend waar je naar toe wil werken?

Mijn doel is dat ik straks om 6:00 uur kan op staan. Dat geeft me nog iets meer tijd voor mezelf. Ik hoop alleen niet dat de oudste zich ook gaat aanpassen naar dit ritme en daardoor nog eerder wakker wordt haha. Dan gaat het effect van extra me-time verloren. Ik hoop rond die tijd dat mijn kinderen ook wat beter slapen!

Bedankt Shirley Visser voor je inspirerende verhaal en goede tips! Nog meer inspirerende ochtend verhalen lezen? Kijk dan eens bij deze andere interviews van ‘Wakker worden met…’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: