Ochtendroutine van een topsporter

Susan is fulltime atlete en traint zeven dagen in de week. Heeft haar trainingsschema invloed op haar ochtendroutine? Of traint ze misschien wel ‘s ochtends vroeg? In deze serie Wakker worden met… laten we bekende en minder bekende Nederlanders aan het woord over hun ochtendrituelen.

Over Susan

Susan Krumins is een Nederlandse atlete en is snel, heel erg snel. Ze deed mee aan de Olympische Spelen in Rio en heeft prachtige pr’s op haar naam staan. Haar snelste 10 km liep ze in 31.20 minuten en haar snelste 5 km in 14.51 minuten. Susan won in 2016 de Zevenheuvelenloop (15 km) in een tijd waar ik alleen maar van kan dromen: 49.30 minuten.

Wakker worden met Susan Krumins 2
Foto: Marcel Krijgsman

Susan, hoe ziet jouw ochtendroutine eruit op trainingsdagen?

Het verschilt een beetje waar ik ben (op trainingsstage of thuis) en welke training er op het programma staat (een zwaardere sessie van 20 km of een rustig duurloopje van 10-13 km). Thuis sta ik meestal om 7 uur op zodat ik met Andrew kan ontbijten, maar als ik op trainingsstage ben, pak ik dat extra uurtje (wat door het zware programma ook echt nodig is) en sta ik om 8 uur op. Voor een zwaardere training eet ik een groter ontbijt en laat ik dat even zakken om vervolgens rond 9.30 uur te beginnen met de eerste training. Als er alleen een kort duurloopje op het programma staat, pak ik koffie en een kleine snack en begin ik de training zo snel mogelijk na het opstaan. Dan heb ik na het duurloopje tijd voor een uitgebreider ontbijt.

En als je een vrije dag hebt?

Die heb ik eigenlijk nooit. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat ik alternatief moet trainen, in het zwembad of de gym, en niet meteen ’s ochtends ga rennen, maar ik train iedere dag minstens 1 keer (maar vaker 2 of 3 keer). Als ik maar 1 keer train voelt het trouwens wel echt als een rustdag voor me. Dan plan ik die ene training wél gewoon ’s ochtends, zodat ik ’s middags wat andere afspraken kan plannen of gewoon de hele middag thuis in mijn onesie kan relaxen :) Uiteindelijk zijn mijn “halve rustdagen” bedoeld om juist weer fris aan een nieuwe trainingsweek te beginnen.

Wakker worden met Susan Krumins 3
Foto: Erik van Leeuwen

In hoeverre is jouw ochtendroutine bepaald door jouw werk als atlete?

Helemaal. Ik denk er zelf niet zo over na, maar mijn hele dagplanning met wat ik doe, wat ik wanneer eet en wanneer ik slaap wordt bepaald door de trainingen. Het is second nature voor me en dat moet ook wel. Uiteindelijk is de grootste uitdaging van een topsporter zijn niet om hard te trainen, maar wat je buiten de trainingen om doet, om je lichaam klaar te stomen voor die harde trainingen. Het maximale uit ieder training halen, daar gaat het voor mij om.

Draagt jouw ochtendroutine bij aan hoe jouw dag verloopt?

Ik plan altijd mijn belangrijkste (kwaliteits-)training in de ochtend, dus wat dat betreft heeft mijn ochtendroutine wel invloed op hoe de rest van de dag verloopt. Als ik ‘s ochtends goed uitgerust opsta en goed kan trainen is dat natuurlijk al een lekker begin van de dag. Ik kan ook niet te laat gaan trainen, omdat er genoeg uren tussen mijn ochtend- en middagtraining moeten zitten om goed te kunnen herstellen.

Hoe laat ga je gemiddeld naar bed en hoe laat sta je op?

Ik ga meestal tussen 21.00 en 22.00 uur naar bed en sta ik doordeweeks om 7 uur op. In het weekend tussen 8.00 en 9 uur. Daarnaast doe ik ook altijd een middagdutje van een uur.

Hoe belangrijk is goed slapen voor jou?

Ontzettend belangrijk. Slapen is herstel en als ik goed rust kan ik natuurlijk harder trainen en haal ik ook meer uit mijn trainingen. In het verleden dacht ik iets te makkelijk over slapen en rusten overdag. Ik deed dat toen meer als reactie op vermoeidheid in plaats van mijn lichaam altijd zo uitgerust mogelijk de trainingen in te laten gaan. Ik dacht toen dat ik het maximale uit mijn trainingen haalde, omdat ik simpelweg niet harder kon trainen. Niets was minder waar, want het bleek dat ik nog veel winst kon boeken in de trainingen door me meer op herstel te richten en bijvoorbeeld vaker tussen trainingen door een dutje te doen en meer uren ’s nachts te slapen.

In 2012 miste ik de Spelen, maar vier jaar later werd ik gewoon 8ste in Rio en vorig jaar 5de op het WK. Ik weet dat slapen en rust een belangrijke rol heeft gespeeld in mijn trainingsniveau. Qua uren per dag zit er nu geen rek meer in mijn herstel. Helaas heeft iedere dag maar 24 uur en met gemiddeld 18 trainingen per week raken die uren snel vol. Daarom is het belangrijk dat de rust die ik krijg ook echt van goede kwaliteit is. Sinds een paar maanden slaap ik in een bed van Hästens en ik merk echt dat ik beter herstel van de trainingen en uitgerust opsta, omdat ik zonder onderbrekingen de hele nacht doorslaap.

Wakker worden met Susan Krumins 4
Foto: Andy Astfalck

Wat beweegt jou om makkelijk op te staan?

Koffie! En als ik thuis ben maak ik iedere ochtend ook een ontbijtje voor Andrew, dus dan sta ik meteen op als de wekker gaat. Als hij de douche uitkomt zorg ik ervoor dat het op tafel staat, dan hebben we even de tijd om samen te ontbijten voordat hij de trein naar zijn werk pakt. En als ik op trainingsstage ben is Andrew er natuurlijk niet, maar dan ben ik op de meest prachtige locaties in de wereld aan het trainen. Veel meer heb ik niet nodig om makkelijk op te staan. Ok, misschien een kopje koffie dan.

Wat ontbijt je meestal?

Mijn eerste ontbijt is meestal toast met pindakaas en banaan of havermout met bosbessen en Vifit recovery poeder en altijd zwarte koffie uit de Aeropress erbij. Mijn tweede ontbijt (na de training) is meestal iets van toast met avocado en een eitje of kipfilet.

En tenslotte…

Heb je tips om het makkelijker te maken om vroeg op te staan?

  • Het is goed om na te denken over de invloed van sporten op je slaap. Als je bijvoorbeeld ’s avonds wilt sporten dan is het beter om dat niet te laat te doen. Je lichaam heeft namelijk een paar uur nodig om weer ‘tot rust te komen’, zodat je in slaap kunt vallen. Dat is een van de redenen dat ik mijn zware trainingen ’s ochtends plan. Dan is de kwaliteit van mijn slaap ’s nachts veel beter en heb je ’s ochtends meteen iets om voor uit je bed te springen :) 

  • Zorg ervoor dat de kans op een ononderbroken nachtrust zo groot mogelijk is. Ik slaap zelf vaak met oordopjes en een oogmasker. Verder heb ik goede kussens voor het slapen op mijn zij en heb ik door de matrastopper nooit last van mijn schouder/heup en kan ik gewoon de hele nacht stil blijven liggen. Mijn telefoon staat altijd op vliegtuigmodus. 

  • Ga eerder slapen. Netflix doet het morgen ook nog. En als je nou in bed ligt en het gevoel hebt dat je nog niet kan slapen terwijl het wel al laat is, dan heb je misschien te laat op de dag caffeine gedronken (ik drink zelf niks na 15 uur) of ben je wellicht over iets aan het piekeren. Soms helpt het om dan even een to-do-list voor de volgende dag te maken, dan heb je rust in je hoofd. Alle problemen zijn makkelijker op te lossen met een verse kop koffie toch?! 


Headerfoto: Bas Beentjes

Wie zou jij het liefst in een volgende “Wakker worden met … “ willen zien? Laat het ons weten.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

  1. Mooi interview en niet gezegd maar vermeldenswaard; Susan is wellicht de snelste niet-Afrikaanse vrouw. Leerzaam bovendien, wat trainen en rusten betreft. Voor een volgend interview zou ik graag ‘Wakker worden met …… Britt Eerland’ willen lezen. Olympische deelname, prijswinnaar met het Nederlands team op de Europese Kampioenschappen, Europees jeugdkampioen, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken