Wanneer in de ochtend je tandenpoetsen?

Ik moest lachen toen ik de vraag kreeg: “Lienke, jij bent een echte ochtendfreak. Dan moet jij ook weten wanneer je het beste kan tandenpoetsen in de ochtend!” Nee, dat wist ik eigenlijk niet. Moet je nou voor of na je ontbijt tandenpoetsen? Ik zocht het voor je uit.

What the experts say

“Minimaal twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds), maar bij voorkeur na iedere maaltijd. Eén waarschuwing: wacht, nadat je iets hebt gegeten of gedronken, minimaal een half uur met poetsen. Het is ook aan te raden het aantal dagelijkse tussendoortjes te beperken tot 4 à 5 stuks en op deze manier niet meer dan 7 eetmomenten per dag te creëren. De zuren maken het glazuur namelijk wat zachter, waardoor je het risico loopt dat het glazuur dunner wordt en je tanden gevoeliger.” (bron)

Nog een feitje… Nederlanders poetsen gemiddeld 1 minuut per keer. Ik schrok daar dus van. Ik weet dat ik af en toe ook in een hurry ben, maar dit vind ik wel echt heel erg extreem. Zelf tandenpoets ik rond de 2 minuten, maar er wordt zelfs geadviseerd om 3 minuten je tanden te poetsen. Wat mij helpt is een timer. Heb er echt een soort spelletje van gemaakt dat de timer altijd klaar moet zijn… Anders heb ik gefaald, haha!

wanneer je tandenpoetsen? elektrische tandenborstel, gebit, Philips Sonicare

Nog meer feitjes over tandenpoetsen

Het advies om een half uur te wachten is vooral van belang als zure voeding is gebruikt (dus citrusvruchten, ice tea, frisdrank, etc. etc.). Dit verzwakt namelijk het glazuur tijdelijk en direct erna poetsen is dan schadelijk. Je speeksel probeert al deze zure voeding tegen te gaan om je gebit te “redden”. Het speeksel verdunt het zuur waardoor het effect minder sterk wordt. Ook herstellen enzymen in het speeksel de zuurgraad in de mond. Je moet na het eten het speeksel de kans geven om zijn werk te doen. Als je meteen je tanden poetst, beschadig je de buitenste laag van je gebit en leg je de basis voor een gaatje.

Best bizar eigenlijk

Pas sinds dit jaar gebruik ik een elektrische tandenborstel. Ik poetste soms maar 10 seconden en vond het wel genoeg. Soort van in de ochtend haast hebben en in de avond gewoon geen zin. Ik heb nog nooit gaatjes gehad (even afkloppen) of grote problemen met mijn gebit. Toch zei de tandarts laatst dat ik echt voor mijn gebit moest gaan zorgen. Het was een eyeopener: je gaat wel super voorzichtig om met je lichaam, je huid (ik doe massages, gezichtsbehandelingen en heb natuurlijke producten voor mijn gezicht) maar ik doe niets voor mijn tanden. Die dus ook elke dag keihard werken en tot je dienst zijn.

Dat zette me echt aan het denken. Sinds ik een elektrische tandenborstel gebruik merk ik verschil en vind ik het leuk om voor mijn gebit te zorgen. Daarnaast kan ik niet meer zonder tandenstokers. Elke ochtend en avond moet ik het gewoon even doen want OMG… doe het en je ontdekt altijd nog eten in je mond.

O ja, weet je wat mijn tandarts zei nadat ik dit een half jaar had gedaan? “WOW… Je tanden zijn perfect!” AMEN!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 1. NIEUW: het tijdschrift van KVV. Vol met sporttips, lekkere recepten, interessante weetjes, interviews, menu’s en schema’s.

  In de eerste editie gaan we het onder andere hebben over het trainen de grote bilspier, het voorkomen van blessures en het accepteren van je lichaam.

  Daarnaast vind je in deze editie … Lees meer ==> http://bit.ly/KVV_Magazine

  Want To Stop Getting Emails ?
  Report SPAM & UNSUBSCRIBE == > http://bit.ly/Unsubscribable_Site

 2. Voor mij is het altijd klip en klaar geweest: tanden poetsen doe je na het ontbijt. Wat ik wel meeneem uit je blog, is het wachten van een half uur voordat je poetst. Drie minuten tanden poetsen heb ik ook geprobeerd. Ik vind het erg lang, maar alles went.

  https://www.orthoemmeloord.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search