1
Weet dit over je gezondheid.. by Lienke

Wanneer in de ochtend je tandenpoetsen?

Ik moest lachen toen ik de vraag kreeg: “Lienke, jij bent een echte ochtendfreak. Dan moet jij ook weten wanneer je het beste kan tandenpoetsen in de ochtend!” Nee dat wist ik eigenlijk niet. Moet je nou voor of na je ontbijt tandenpoetsen? Ik zocht het voor je uit.

Natuurlijk kon ik niet alleen het antwoord vinden. Ik werk al een jaartje samen met Philips dus ik vroeg ze meteen het hemd van het lijf. Letterlijk: “Ja hallo, Lienke hier. Moet je nou voor of na het ontbijten tandenpoetsen?” En gelukkig kreeg ik alle informatie die ik natuurlijk weer met jullie deel.

What the experts say

“Minimaal twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds), maar bij voorkeur na iedere maaltijd. Eén waarschuwing: wacht, nadat je iets hebt gegeten of gedronken, minimaal een half uur met poetsen. Het is ook aan te raden het aantal dagelijkse tussendoortjes te beperken tot 4 à 5 stuks en op deze manier niet meer dan 7 eetmomenten per dag te creëren. De zuren maken het glazuur namelijk wat zachter, waardoor je het risico loopt dat het glazuur dunner wordt en je tanden gevoeliger.” (bron)

Nog een feitje… Nederlanders poetsen gemiddeld 1 minuut per keer. Ik schrok daar dus van. Ik weet dat ik af en toe ook in een hurry ben, maar dit vind ik wel echt heel erg extreem. Zelf tandenpoets ik rond de 2 minuten, maar er wordt zelfs geadviseerd om 3 minuten je tanden te poetsen. Wat mij helpt is een timer. Heb er echt een soort spelletje van gemaakt dat de timer altijd klaar moet zijn… Anders heb ik gefaald, haha!

wanneer je tandenpoetsen? elektrische tandenborstel, gebit, Philips Sonicare

Nog meer feitjes over tandenpoetsen

Het advies om een half uur te wachten is vooral van belang als zure voeding is gebruikt (dus citrusvruchten, ice tea, frisdrank, etc. etc.). Dit verzwakt namelijk het glazuur tijdelijk en direct erna poetsen is dan schadelijk. Je speeksel probeert al deze zure voeding tegen te gaan om je gebit te “redden”. Het speeksel verdunt het zuur waardoor het effect minder sterk wordt. Ook herstellen enzymen in het speeksel de zuurgraad in de mond. Je moet na het eten het speeksel de kans geven om zijn werk te doen. Als je meteen je tanden poetst, beschadig je de buitenste laag van je gebit en leg je de basis voor een gaatje.

Best bizar eigenlijk

Pas sinds dit jaar gebruik ik een elektrische tandenborstel. Ik poetste soms maar 10 seconden en vond het wel genoeg. Soort van in de ochtend haast hebben en in de avond gewoon geen zin. Ik heb nog nooit gaatjes gehad (even afkloppen) of grote problemen met mijn gebit. Toch zei de tandarts laatst dat ik echt voor mijn gebit moest gaan zorgen. Het was een eyeopener: je gaat wel super voorzichtig om met je lichaam, je huid (ik doe massages, gezichtsbehandelingen en heb natuurlijke producten voor mijn gezicht) maar ik doe niets voor mijn tanden. Die dus ook elke dag keihard werken en tot je dienst zijn.

Dat zette me echt aan het denken. Sinds ik een elektrische tandenborstel gebruik merk ik verschil en vind ik het leuk om voor mijn gebit te zorgen. Daarnaast kan ik niet meer zonder tandenstokers. Elke ochtend en avond moet ik het gewoon even doen want OMG… doe het en je ontdekt altijd nog eten in je mond.

O ja, weet je wat mijn tandarts zei nadat ik dit een half jaar had gedaan? “WOW… Je tanden zijn perfect!” AMEN!

Speciaal voor Philips Sonicare maakte ik een video, the beauty of a morning!

Meer info vind je via deze link.

Liefs, Lienke

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Philips. Ik heb de elektrische tandenborstel gekregen en omdat ik hier zo blij mee ben heb ik besloten hier extra aandacht aan te geven. Zeker omdat ik de vraag wanneer ik mijn tanden poets écht vaak krijg .

 

 

One Response to “Wanneer in de ochtend je tandenpoetsen?”

december 07, 2018 at 4:46 pm, Alma Pacheco said:

NIEUW: het tijdschrift van KVV. Vol met sporttips, lekkere recepten, interessante weetjes, interviews, menu’s en schema’s.

In de eerste editie gaan we het onder andere hebben over het trainen de grote bilspier, het voorkomen van blessures en het accepteren van je lichaam.

Daarnaast vind je in deze editie … Lees meer ==> http://bit.ly/KVV_Magazine

Want To Stop Getting Emails ?
Report SPAM & UNSUBSCRIBE == > http://bit.ly/Unsubscribable_Site

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN VOOR DE DEAR GOOD MORNING NIEUWSBRIEF
Je mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer info vind je bij mijn privacybeleid.