Wat doet de wintertijd met je gezondheid? – samenwerking Novotel

slaap novotel powernap

Komend weekend is het weer zo ver. We schuiven traditiegetrouw de klok een uurtje terug. We vinden het zo normaal dat we er vaak niet eens echt bij stil staan. Maar wat doet het aanpassen van de tijd eigenlijk echt met je lichaam? Voor de lancering van hun nieuwe #MypowernapByNovotel campagne ging ik samen met Novotel op zoek naar het antwoord. En psst… lees zeker even door tot het einde want ik deel een geweldige winactie met je! 

Tijd

Om 7 uur opstaan is voor mij heilig. Nuttig omgaan met je tijd en zo je doelen behalen dat is waar ik voor sta. Novotel vindt net als ik bewust zijn van wat je met je tijd doet heel belangrijk. Daarom zijn hun hotels zo ingericht dat jij alles uit je dag kan halen. Of dat nou is op het gebied van relaxen, sporten of werk, alles is er mogelijk. En hoe lekker is het dat we komend weekend een uurtje extra krijgen voor al deze dingen! Maar is dat eigenlijk wel zo fijn of zit er ook een negatieve kant aan het wisselen van de klok?

slaap fotoshoot

Jetlag

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van de klokwisseling op ons lijf. Door de negatieve uitslagen van deze onderzoeken, is de discussie enorm opgelaaid over het stoppen van de winter- en zomertijd. Zo blijkt het namelijk dat je eigenlijk elk half jaar een soort van jetlag oploopt. Veel mensen ervaren hierdoor in de periode na de wisseling last van slapenloosheid, een depressief gevoel en extra vermoeidheid. Niet relaxt! 

Biologische klok

Het probleem ligt in de verstoring van onze biologische klok. Hoe deze precies werkt en hoe hij je lichaam aanstuurt is een enorm ingewikkeld verhaal. Daar zal ik je niet mee vervelen dus even een korte samenvatting: waar het op neer komt is dat we, net als onze fysieke klok, ook een interne klok van ongeveer 24 uur per dag hebben ingebouwd. Dit zijn processen welke altijd rond dezelfde tijd op gang komen. Mensen die volgens een redelijk vast ritme leven voelen de invloed van deze klok meer dan mensen met bijvoorbeeld onregelmatige werktijden. In een vast biologisch en sociaal ritme zal je elke dag rond dezelfde tijd honger krijgen, naar bed willen en wakker worden. 

Dit heeft dus niks te maken met de daadwerkelijke tijd maar met de stofjes die je lichaam op precies die momenten aanmaakt en vrij laat komen.  Door dit opeens een uur te veranderen raakt je lichaam vaak een paar dagen van slag. 

Hoe fix ik dit nou?

Helaas, er is geen wondermiddel voor je klachten. Echter zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de overgang makkelijk te maken. 

 • Licht, licht en nog eens licht. Hou je lichaam voor de gek door ’s ochtends veel lampen aan te doen in huis mocht het buiten nog donker zijn. 
 • Ja, daar is ie weer… begin je dag met een work-out! En nee, dit zeg ik niet omdat dat überhaupt al mijn motto is. Het helpt echt om de moeheid die je ervaart sneller te verminderen. Wist je vele Novotel hotels een hele fijne sportschool hebben? Zo kan je rollend vanuit je bed gelijk lekker knallen. 
 • Powernap. Ben je echt uitgeput? Geef daar dan niet aan toe door ’s avonds eerder naar bed te gaan of uren uit te slapen. Pak liever rond 2 uur even een korte powernap van een minuut of 20. Je zal merken dat hierdoor je stressniveau daalt, je creativiteit meer tot uiting komt en je de rest van de dag weer prima aankan. 

Powernap time

Lijken die extra powernaps jou wel wat? Dan heeft Novotel een hele toffe actie voor je. Van 28 oktober tot 1 november kan jij namelijk neerploffen in een van hun hotels. Dat is nog eens relaxt bijkomen. GRATIS! Maak daarnaast een toffe foto van jou Powernap moment met #MyPowernapByNovotel, en wie weet win jij een overnachting! 

Heb jij veel last van het terugzetten van de klok?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Novotel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

 • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
 • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
 • Altijd een persoonlijk bericht
 • Kortingen en extra win-acties

De Dear Good Morning Shop

 • T-shirt zwart – I am (not) a morning person

  24.95
  Opties selecteren
 • T-shirt wit Dear Good morning

  T-shirt wit – I am (not) a morning person

  24.95
  Opties selecteren
 • Pre-order nu mijn boek!

  Meer informatie
 • E-book-HIIT-work-outs-DGM

  E-book – Let’s HIIT it (7 work-outs)

  8.75
  In winkelmand

Join jij de DGM-community?

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.