Het is eind oktober en dat betekent wintertijd. We schuiven traditiegetrouw de klok een uurtje terug. We vinden het zo normaal dat we er vaak niet eens echt bij stil staan. Maar wat doet het aanpassen van de tijd eigenlijk echt met je lichaam?
Tijd
Om 7 uur opstaan is voor mij heilig. Nuttig omgaan met je tijd en zo je doelen behalen dat is waar ik voor sta. Of dat nou is op het gebied van relaxen, sporten of werk. En hoe lekker is het dat we door de wintertijd een uurtje extra krijgen voor al deze dingen! Maar is dat eigenlijk wel zo fijn of zit er ook een negatieve kant aan het wisselen van de klok?
Jetlag
De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van de klokwisseling op ons lijf. Door de negatieve uitslagen van deze onderzoeken, is de discussie enorm opgelaaid over het stoppen van de winter- en zomertijd. Zo blijkt het namelijk dat je eigenlijk elk half jaar een soort van jetlag oploopt. Veel mensen ervaren hierdoor in de periode na de wisseling last van slapenloosheid, een depressief gevoel en extra vermoeidheid. Niet relaxt!
Biologische klok
Het probleem ligt in de verstoring van onze biologische klok. Hoe deze precies werkt en hoe hij je lichaam aanstuurt is een enorm ingewikkeld verhaal. Daar zal ik je niet mee vervelen dus even een korte samenvatting: waar het op neer komt is dat we, net als onze fysieke klok, ook een interne klok van ongeveer 24 uur per dag hebben ingebouwd. Dit zijn processen welke altijd rond dezelfde tijd op gang komen. Mensen die volgens een redelijk vast ritme leven voelen de invloed van deze klok meer dan mensen met bijvoorbeeld onregelmatige werktijden. In een vast biologisch en sociaal ritme zal je elke dag rond dezelfde tijd honger krijgen, naar bed willen en wakker worden.
Dit heeft dus niks te maken met de daadwerkelijke tijd maar met de stofjes die je lichaam op precies die momenten aanmaakt en vrij laat komen. Door dit opeens een uur te veranderen raakt je lichaam vaak een paar dagen van slag.
Hoe fix ik dit nou?
Helaas, er is geen wondermiddel voor je klachten. Echter zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de overgang makkelijk te maken.
- Licht, licht en nog eens licht. Hou je lichaam voor de gek door ’s ochtends veel lampen aan te doen in huis mocht het buiten nog donker zijn.
- Ja, daar is ie weer… begin je dag met een work-out! En nee, dit zeg ik niet omdat dat überhaupt al mijn motto is. Het helpt echt om de moeheid die je ervaart sneller te verminderen. Gewoon binnen 15 seconden uit je bed en lekker knallen.😜
- Powernap. Ben je echt uitgeput? Geef daar dan niet aan toe door ’s avonds eerder naar bed te gaan of uren uit te slapen. Pak liever rond 2 uur even een korte powernap van een minuut of 20. Je zal merken dat hierdoor je stressniveau daalt, je creativiteit meer tot uiting komt en je de rest van de dag weer prima aankan.
Heb jij veel last van het terugzetten van de klok?
Eén reactie
Ik heb er zeker last van. Lig nu al wakker terwijl de klok pas 5 uur aangeeft…
Das balen want 5 uur is echt te vroeg om te gaan sporten. Maar ben ook totaal niet moe meer…