Wat doet de wintertijd met je gezondheid?

Het is eind oktober en dat betekent wintertijd. We schuiven traditiegetrouw de klok een uurtje terug. We vinden het zo normaal dat we er vaak niet eens echt bij stil staan. Maar wat doet het aanpassen van de tijd eigenlijk echt met je lichaam?

Tijd

Om 7 uur opstaan is voor mij heilig. Nuttig omgaan met je tijd en zo je doelen behalen dat is waar ik voor sta. Of dat nou is op het gebied van relaxen, sporten of werk. En hoe lekker is het dat we door de wintertijd een uurtje extra krijgen voor al deze dingen! Maar is dat eigenlijk wel zo fijn of zit er ook een negatieve kant aan het wisselen van de klok?

slaap fotoshoot

Jetlag

De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van de klokwisseling op ons lijf. Door de negatieve uitslagen van deze onderzoeken, is de discussie enorm opgelaaid over het stoppen van de winter- en zomertijd. Zo blijkt het namelijk dat je eigenlijk elk half jaar een soort van jetlag oploopt. Veel mensen ervaren hierdoor in de periode na de wisseling last van slapenloosheid, een depressief gevoel en extra vermoeidheid. Niet relaxt! 

Biologische klok

Het probleem ligt in de verstoring van onze biologische klok. Hoe deze precies werkt en hoe hij je lichaam aanstuurt is een enorm ingewikkeld verhaal. Daar zal ik je niet mee vervelen dus even een korte samenvatting: waar het op neer komt is dat we, net als onze fysieke klok, ook een interne klok van ongeveer 24 uur per dag hebben ingebouwd. Dit zijn processen welke altijd rond dezelfde tijd op gang komen. Mensen die volgens een redelijk vast ritme leven voelen de invloed van deze klok meer dan mensen met bijvoorbeeld onregelmatige werktijden. In een vast biologisch en sociaal ritme zal je elke dag rond dezelfde tijd honger krijgen, naar bed willen en wakker worden. 

Dit heeft dus niks te maken met de daadwerkelijke tijd maar met de stofjes die je lichaam op precies die momenten aanmaakt en vrij laat komen.  Door dit opeens een uur te veranderen raakt je lichaam vaak een paar dagen van slag. 

Hoe fix ik dit nou?

Helaas, er is geen wondermiddel voor je klachten. Echter zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de overgang makkelijk te maken.

  • Licht, licht en nog eens licht. Hou je lichaam voor de gek door ’s ochtends veel lampen aan te doen in huis mocht het buiten nog donker zijn.
  • Ja, daar is ie weer… begin je dag met een work-out! En nee, dit zeg ik niet omdat dat überhaupt al mijn motto is. Het helpt echt om de moeheid die je ervaart sneller te verminderen. Gewoon binnen 15 seconden uit je bed en lekker knallen.😜
  • Powernap. Ben je echt uitgeput? Geef daar dan niet aan toe door ’s avonds eerder naar bed te gaan of uren uit te slapen. Pak liever rond 2 uur even een korte powernap van een minuut of 20. Je zal merken dat hierdoor je stressniveau daalt, je creativiteit meer tot uiting komt en je de rest van de dag weer prima aankan.

Heb jij veel last van het terugzetten van de klok?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Eén reactie

  1. Ik heb er zeker last van. Lig nu al wakker terwijl de klok pas 5 uur aangeeft…
    Das balen want 5 uur is echt te vroeg om te gaan sporten. Maar ben ook totaal niet moe meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek