Wat doet licht met je?

Leg je telefoon ’s avonds weg als je goed wilt slapen. Ja hallo, dat weten we ondertussen wel. Het licht je van je telefoon heeft invloed op hoe snel je in slaap valt en hoe goed je slaap is. Uit nieuwsgierigheid ging ik op onderzoek. Want hoe zit dat dan precies? Wat doet licht met je?

Je verstoort je interne biologische klok

Als het buiten donker begint te worden, word je van nature moe. Dit komt door het hormoon melatonine in je lichaam. Heh, wat? Leg uit! Nou, je melatonineniveau stijgt ’s avonds en daalt ’s ochtends. Daardoor val je ’s avonds in slaap en word je ’s ochtends wakker. Licht heeft invloed op de hoeveelheid melatonine die je lichaam aanmaakt. Als het langer licht is, maak je minder melatonine aan en val je minder makkelijk in slaap en slaap je minder diep.

Weetje: wist je dat melatonine tijdens de donkere dagen op een eerder of later tijdstip aangemaakt kan worden dan normaal? Daardoor hebben sommige mensen last van een winterdepressie. Heftig!

Help, problemen door licht

Als je ’s avonds dus lang achter de tv blijft hangen of nog even een half uur je Instagram checkt in bed, verstoor je de aanmaak van melatonine. Daardoor val je dus minder snel in slaap. Een slaaptekort zorgt ervoor dat je lichaam ’s nachts niet goed kan herstellen. Shit hé, dat herstel is juist zo belangrijk als je de volgende dag wilt sporten. Slecht slapen zorgt uiteraard voor veel vermoeidheid, maar ook voor een slechter geheugen, slechte concentratie, een kort lontje hebben en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, depressie en obesitas.

Blauw licht versus geel licht

Moet je dan ’s avonds met alle lichten uit in huis zitten? Haha nee, zo erg is het gelukkig ook weer niet. Led-lampen geven wit of geel licht, wat minder van invloed is op de melatonineproductie dan blauw licht. Je telefoon en laptop geven blauw licht. Tip: veel e-readers hebben achtergrondlicht dat niet zo schadelijk is. Kun je nou echt niet zonder je laptop of telefoon ’s avonds? Installeer dan de nachtstand, dat is een stuk beter voor je slaap. Maar nog beter, gewoon even relaxen met de lampen uit en met mijn Spotify-playlist op de achtergrond. Heerlijk om tot rust te komen voordat je gaat slapen.

Donker in je slaapkamer

Nu je dit zo hebt gelezen, snap je vast waarom het zo belangrijk is om een donkere slaapkamer te hebben. Hoe donkerder, hoe beter. Je lichaam mag echt het gevoel krijgen dat het nacht is, ook al kan het in de zomer lang duren voor het echt donker is. Ik sluit daarom vaak om 21.30 uur al mijn gordijnen en doe ik een klein lampje aan om mijn lichaam op de nacht voor te bereiden. Sinds ik echt goede gordijnen heb die mijn slaapkamer écht donker kan maken, ervaar ik een betere nachtrust. Het geeft mij meer rust waardoor ik sneller in slaap val en in de zomer zorgt het ervoor dat de zon mijn slaapkamer niet meteen bloedheet maakt.

Het belang van goede gordijnen

Veneta.com vroeg mij of ik een samenwerking wilde aangaan om mijn slaapkamer goed te verduisteren. Ik weet wel dat licht niet goed is voor een optimale nachtrust maar ik had nooit goed naar gordijnen gekeken. Een half jaar geleden nam ik een studio, inclusief gordijnen over in hartje Amsterdam en ik vond het wel prima. Totdat Veneta.com langskam voor gratis persoonlijk advies en meteen zag: Jij hebt echt goede gordijnen nodig, ha!
Met kleurstalen stond ik dan bij het raam keuzes te maken. Bas van Veneta.com adviseerde me om vooral te kijken welke goed verduisterend zijn en wat ook past bij het interieur. Eerlijk: ik stuurde gelijk alle mogelijk kleuren naar mijn ouders: ik kan niet kiezen! Ik vond het fijn dat ik rustig de tijd kon nemen om alle mogelijke opties kon zien en alle kleuren zelf kon kiezen en kon vergelijken met mijn interieur. Ik had én alle tijd, kon het meteen vergeleken met elkaar en thuis een keuze maken is zoveel relaxter dan in een winkel.
Uiteindelijk koos ik voor plisségordijnen in de kleur mineral omdat ik die onwijs strak vindt en onwijs goed past bij mijn bank en bed. Als je ze toch ziet, moet het ook wel goed passen he. Wow, wat staat dit strak!

Als de overburen willen gluren, is dit ook ideaal ;-)

Is licht slecht dan?

Licht klinkt nu als dé boosdoener voor alles, maar gelukkig is dat niet zo. ’s Ochtends is het je beste vriend, want het geeft je meteen een boost als je wakker wordt. Gordijnen open en meteen een rondje buiten lopen zijn dus top. Of zoals ik, meteen naar buiten op weg naar de sportschool!

Bronnen: Cesartherapie.nl en slaapinfo.nl
In samenwerking met: Veneta.com.
Over: Veneta.com gelooft in kennis, focus en in specialisme. Met meer dan 45 jaar productie en verkoop ervaring zijn wij de nr 1. raamdecoratie specialist online. Alle jaloezieën, shutters en gordijnen worden volledig op maat geproduceerd en zijn verrassend betaalbaar. Je hebt 8 jaar garantie.

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek