Wat doet licht met je?

Wat doet licht met je licht en slapen

Leg je telefoon ’s avonds weg als je goed wilt slapen. Ja hallo, dat weten we ondertussen wel. Het licht je van je telefoon heeft invloed op hoe snel je in slaap valt en hoe goed je slaap is. Uit nieuwsgierigheid ging ik op onderzoek. Want hoe zit dat dan precies? Wat doet licht met je?

Je verstoort je interne biologische klok

Als het buiten donker begint te worden, word je van nature moe. Dit komt door het hormoon melatonine in je lichaam. Heh, wat? Leg uit! Nou, je melatonineniveau stijgt ’s avonds en daalt ’s ochtends. Daardoor val je ’s avonds in slaap en word je ’s ochtends wakker. Licht heeft invloed op de hoeveelheid melatonine die je lichaam aanmaakt. Als het langer licht is, maak je minder melatonine aan en val je minder makkelijk in slaap en slaap je minder diep.

Weetje: wist je dat melatonine tijdens de donkere dagen op een eerder of later tijdstip aangemaakt kan worden dan normaal? Daardoor hebben sommige mensen last van een winterdepressie. Heftig!

Help, problemen door licht

Als je ’s avonds dus lang achter de tv blijft hangen of nog even een half uur je Instagram checkt in bed, verstoor je de aanmaak van melatonine. Daardoor val je dus minder snel in slaap. Een slaaptekort zorgt ervoor dat je lichaam ’s nachts niet goed kan herstellen. Shit hé, dat herstel is juist zo belangrijk als je de volgende dag wilt sporten. Slecht slapen zorgt uiteraard voor veel vermoeidheid, maar ook voor een slechter geheugen, slechte concentratie, een kort lontje hebben en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, depressie en obesitas. Klinkt heftig!

Wat doet licht met je Licht en slapen 2

Blauw licht versus geel licht

Moet je dan ’s avonds met alle lichten uit in huis zitten? Haha nee, zo erg is het gelukkig ook weer niet. Led-lampen geven wit of geel licht, wat minder van invloed is op de melatonineproductie dan blauw licht. Je telefoon en laptop geven blauw licht. Tip: veel e-readers hebben achtergrondlicht dat niet zo schadelijk is. Kun je nou echt niet zonder je laptop of telefoon ’s avonds? Installeer dan de nachtstand, dat is een stuk beter voor je slaap. Maar nog beter, gewoon even relaxen op bed met de lampen uit en met mijn Spotify-playlist op de achtergrond. Heerlijk om tot rust te komen voordat je gaat slapen.

Is licht slecht dan?

Licht klinkt nu als dé boosdoener voor alles, maar gelukkig is dat niet zo. ’s Ochtends is het je beste vriend, want het geeft je meteen een boost als je wakker wordt. Gordijnen open en meteen een rondje buiten lopen zijn dus top. Of zoals ik, meteen naar buiten op weg naar de sportschool!

Bronnen: Cesartherapie.nl en slaapinfo.nl

Dit vind jij vast ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots