blog

Wat is Tabata en hoe begin ik?

Tabata is een workout die ik al jaren doe. Het bevalt me zo goed dat ik niet meer zonder kan. Maar wat is dat eigenlijk, Ta-ba-ta?

Het ontstaan van Tabata

Het Tabata-systeem is in 1996 ontwikkeld door de Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata. Hij kwam tot de conclusie dat vier minuten intensieve intervaltraining meer effect heeft op de maximale zuurstofopname en vetverbranding dan een uur duurtraining. Een Tabata-workout duurt vijfentwintig minuten bestaande uit vijf oefeningen.

Iedere oefening wordt acht keer herhaald en moet twintig seconden uitgevoerd worden met tien seconden rust. Tabata is ontstaan vanuit de HIIT (High Intensity Interval Training) door Peter Coe in 1970. Als coach gaf hij de opdracht om zo snel mogelijk tweehonderd meter hard te lopen met dertig seconden rust, om vervolgens weer zo snel mogelijk tweehonderd meter te hardlopen.

In 2009 zijn zowel Tabata als HIIT onderzocht door wetenschapsprofessor Martin Gibala. Gibala liet een team een warming-up doen van drie minuten, vervolgens zestig seconden een workout met een hartslag van 95 % en daarna vijfenzeventig seconden rust. Dit herhaalde Gibala acht tot twaalf keer. Ook Gibala ontdekte dat deze hoog intensieve workout meer effect heeft op de vetverbranding in vergelijking met een duurtraining. Sindsdien worden deze workouts steeds meer uitgevoerd. Zo ook door mij.

In de ochtend

Doordat Tabata niet lang duurt is het handig deze workout in de ochtend te doen. Ik ben een voorstander om in de ochtend te sporten (duh, anders heet mijn blog niet Dear Good Morning) omdat ik dan in de avond tijd heb voor andere dingen, veel meer energie heb gedurende de dag en na zo’n workout een gezonde eiwitrijke en groot ontbijt kan nuttigen.

Hoe begin ik met Tabata?

Wil jij aan de slag met Tabata? Het is heel simpel. Voordat je eraan begint is het goed om te weten dat je eerst een stevige warming-up moet doen. Loop een aantal kilometers, ga een stukje fietsen en zorg dat je lichaam goed opgewarmd is. Tevens is Tabata alleen geschikt voor mensen met een goede conditie.

tabata-timer
De Tabata-timer app
  • Kies vijf oefeningen uit deze workout playlist ( klik voor filmpje) 
  • Download de Tabata Timer-app voor op je mobiel.
  • Begin met oefening één, bijvoorbeeld mountain climbers.
  • Begin met de timer; die begint 20 seconden af te tellen waarin jij de mountain climbers moet doen.
  • Vervolgens telt de timer 10 seconden rust. Dan vervolg je de mountain climbers weer voor 20 seconden, enzovoort.
  • Na 8 rondes komt er een overwinnings-teken in beeld. Oefeningen één van de vijf heb je gehad.
  • Even diep ademhalen, neem de volgende oefening en start de app weer. GO!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: