Wat is Tabata en hoe begin ik?

Tabata is een workout die ik al jaren doe. Het bevalt me zo goed dat ik niet meer zonder kan. Maar wat is dat eigenlijk, Ta-ba-ta?

Het ontstaan van Tabata

Het Tabata-systeem is in 1996 ontwikkeld door de Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata. Hij kwam tot de conclusie dat vier minuten intensieve intervaltraining meer effect heeft op de maximale zuurstofopname en vetverbranding dan een uur duurtraining. Een Tabata-workout duurt vijfentwintig minuten bestaande uit vijf oefeningen.

Iedere oefening wordt acht keer herhaald en moet twintig seconden uitgevoerd worden met tien seconden rust. Tabata is ontstaan vanuit de HIIT (High Intensity Interval Training) door Peter Coe in 1970. Als coach gaf hij de opdracht om zo snel mogelijk tweehonderd meter hard te lopen met dertig seconden rust, om vervolgens weer zo snel mogelijk tweehonderd meter te hardlopen.

In 2009 zijn zowel Tabata als HIIT onderzocht door wetenschapsprofessor Martin Gibala. Gibala liet een team een warming-up doen van drie minuten, vervolgens zestig seconden een workout met een hartslag van 95 % en daarna vijfenzeventig seconden rust. Dit herhaalde Gibala acht tot twaalf keer. Ook Gibala ontdekte dat deze hoog intensieve workout meer effect heeft op de vetverbranding in vergelijking met een duurtraining. Sindsdien worden deze workouts steeds meer uitgevoerd. Zo ook door mij.

In de ochtend

Doordat Tabata niet lang duurt is het handig deze workout in de ochtend te doen. Ik ben een voorstander om in de ochtend te sporten (duh, anders heet mijn blog niet Dear Good Morning) omdat ik dan in de avond tijd heb voor andere dingen, veel meer energie heb gedurende de dag en na zo’n workout een gezonde eiwitrijke en groot ontbijt kan nuttigen.

Hoe begin ik met Tabata?

Wil jij aan de slag met Tabata? Het is heel simpel. Voordat je eraan begint is het goed om te weten dat je eerst een stevige warming-up moet doen. Loop een aantal kilometers, ga een stukje fietsen en zorg dat je lichaam goed opgewarmd is. Tevens is Tabata alleen geschikt voor mensen met een goede conditie.

tabata-timer
De Tabata-timer app
  • Kies vijf oefeningen uit deze workout playlist ( klik voor filmpje) 
  • Download de Tabata Timer-app voor op je mobiel.
  • Begin met oefening één, bijvoorbeeld mountain climbers.
  • Begin met de timer; die begint 20 seconden af te tellen waarin jij de mountain climbers moet doen.
  • Vervolgens telt de timer 10 seconden rust. Dan vervolg je de mountain climbers weer voor 20 seconden, enzovoort.
  • Na 8 rondes komt er een overwinnings-teken in beeld. Oefeningen één van de vijf heb je gehad.
  • Even diep ademhalen, neem de volgende oefening en start de app weer. GO!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search