Wat en wanneer moet je eten na een intensieve workout?

Je hebt de smaak weer lekker te pakken en je bent weer flink aan het sporten geslagen. Die workouts gaan lekker, je voelt je goed en je wil dit doorzetten. Lekker bezig! Maar daar heeft je lichaam ook de juiste energie voor nodig, zodat je goed herstelt en je doelen behaalt. Voeding is daarbij mega belangrijk. Maar wat eet je nou precies rondom een intensieve training?

Laten we voorop stellen dat iedereen zo zijn eigen gewoontes en voorkeuren heeft en dat geen enkel lichaam gelijk is. Pin me dus ook nergens op vast. Wil je echt next level gaan en heb je serieuze doelen? Dan is het verstandig om een coach in de arm te nemen. Wil je gewoon wat extra informatie? Lees dan lekker mee. Ik zocht het een en ander voor je uit.

Hoe zit het nou precies?

Ten eerste kwam ik op het verschil tussen kracht- en duursporters. Duursport is namelijk een vorm waarbij je gedurende een langere periode energie verbrandt, denk hierbij aan hardlopen of mountainbiken. Krachtsport is een vorm die vooral bestaat uit kortere, maar explosievere inspanningen, zoals bij fitness. Bij beide vormen maakt je lichaam op een andere manier gebruik van energie. Klinkt logisch. Toch zijn er over het algemeen een aantal richtlijnen waar je je aan vast kan houden om ervoor te zorgen dat je alles uit je training haalt.

intensieve workout, voeding, sporten, energie

Vooraf

Als je intensief traint is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, in de juiste hoeveelheid. Laten we een en ander eens op een rijtje zetten. Heb jij een flinke training op de planning staan? Dan is het belangrijk dat je niet alleen daarna goed eet, maar ook vooraf. Voor een goede training is het belangrijk dat je voldoende energie hebt om het maximale eruit te halen, maar ook dat je voldoende hebt gedronken (water, of course). Je kunt hiervoor zorgen door 2 tot 3 uur voor de training een goede maaltijd te nemen, zodat je lichaam nog even de tijd heeft om dit te verwerken.

Mis je nog wat energie voor je training? Dan kun je ervoor kiezen om kort voor je training nog een banaan te eten, of een boterham met appelstroop voor snelle energie. Doe dit ongeveer 1 uurtje van tevoren.

intensieve workout, voeding, sporten, energie

Erna

Heb je je training overleefd? YES, lekker gevoel he? Op die honger na dan. Je lichaam vraagt om energie en je hebt waarschijnlijk dorst. Tijdens een intensieve training verlies je namelijk veel vocht, het is belangrijk dat je deze na je training weer aanvult. Drink bij voorkeur water of thee om dit weer op peil te brengen. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam weer te voorzien van energie. Door de training zijn je spieren uitgeput en heeft je lichaam weer brandstof nodig, ook wanneer je wil afvallen. Probeer dus in de twee uur na je training een maaltijd in te plannen met een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Zelf eet ik direct na het trainen een banaan en een eiwitshake. Een uurtje later eet ik dan mijn maaltijd.

Let op, zoals ik al aangaf ben ik geen professional en zijn bovengenoemde dingen vooral een globale richtlijn. Probeer er zelf voor te zorgen dat je uitvindt wat voor jou werkt, dit zal op de lange termijn vanzelf duidelijk worden. Geniet van het proces en dan komt het vanzelf goed!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken