Wat en wanneer moet je eten na een intensieve workout?

Wat helpt tegen PDS?

Je hebt de smaak weer lekker te pakken en je bent weer flink aan het sporten geslagen. Die workouts gaan lekker, je voelt je goed en je wil dit doorzetten. Lekker bezig!

Maar daar heeft je lichaam ook de juiste energie voor nodig, zodat je goed herstelt en je doelen behaalt. Voeding is daarbij mega belangrijk. Maar wat eet je nou precies rondom een intensieve training? 

Laten we voorop stellen dat iedereen zo zijn eigen gewoontes en voorkeuren heeft en dat geen enkel lichaam gelijk is. Pin me dus ook nergens op vast. Wil je echt next level gaan en heb je serieuze doelen? Dan is het verstandig om een coach in de arm te nemen. Wil je gewoon wat extra informatie? Lees dan lekker mee. Ik zocht het een en ander voor je uit.

Hoe zit het nou precies?

Ten eerste kwam ik op het verschil tussen kracht- en duursporters. Duursport is namelijk een vorm waarbij je gedurende een langere periode energie verbrandt, denk hierbij aan hardlopen of mountainbiken. Krachtsport is een vorm die vooral bestaat uit kortere, maar explosievere inspanningen, zoals bij fitness. Bij beide vormen maakt je lichaam op een andere manier gebruik van energie. Klinkt logisch. Toch zijn er over het algemeen een aantal richtlijnen waar je je aan vast kan houden om ervoor te zorgen dat je alles uit je training haalt.

intensieve workout, voeding, sporten, energie

Vooraf

Als je intensief traint is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, in de juiste hoeveelheid. Laten we een en ander eens op een rijtje zetten. Heb jij een flinke training op de planning staan? Dan is het belangrijk dat je niet alleen daarna goed eet, maar ook vooraf. Voor een goede training is het belangrijk dat je voldoende energie hebt om het maximale eruit te halen, maar ook dat je voldoende hebt gedronken (water, of course). Je kunt hiervoor zorgen door 2 tot 3 uur voor de training een goede maaltijd te nemen, zodat je lichaam nog even de tijd heeft om dit te verwerken.

Mis je nog wat energie voor je training? Dan kun je ervoor kiezen om kort voor je training nog een banaan te eten, of een boterham met appelstroop voor snelle energie. Doe dit ongeveer 1 uurtje van tevoren.

intensieve workout, voeding, sporten, energie

Erna

Heb je je training overleefd? YES, lekker gevoel he? Op die honger na dan. Je lichaam vraagt om energie en je hebt waarschijnlijk dorst. Tijdens een intensieve training verlies je namelijk veel vocht, het is belangrijk dat je deze na je training weer aanvult. Drink bij voorkeur water of thee om dit weer op peil te brengen. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam weer te voorzien van energie. Door de training zijn je spieren uitgeput en heeft je lichaam weer brandstof nodig, ook wanneer je wil afvallen. Probeer dus in de twee uur na je training een maaltijd in te plannen met een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Zelf eet ik direct na het trainen een banaan en een eiwitshake. Een uurtje later eet ik dan mijn maaltijd.

Let op, zoals ik al aangaf ben ik geen professional en zijn bovengenoemde dingen vooral een globale richtlijn. Probeer er zelf voor te zorgen dat je uitvindt wat voor jou werkt, dit zal op de lange termijn vanzelf duidelijk worden. Geniet van het proces en dan komt het vanzelf goed!

 

Dit vind jij vast ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra motivatie in je MAILbox?

Meld je dan nu aan voor de Dear Good Morning-nieuwsbrief

Wat kan je verwachten?

  • Unieke workouts en updates over mijn e-books
  • Korting op producten uit mijn shop
  • Nieuwtjes
  • Persoonlijke motivatietips om elke ochtend te knallen!

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots