Wat helpt bij PDS? + tips

PDS, oftewel Prikkelbare Darm Syndroom. Ik ken het maar al te goed. Sinds mijn kindertijd heb ik extreme last van PDS. Gelukkig word ik steeds wijzer over wat wel en wat niet kan. Hieronder dé tips om je te helpen bij PDS.

Voor ik begin… Wat is dat nou eigenlijk? PDS wat? Iedereen heeft wel eens een opgezette buik of dat je niet naar de wc kan. Super vervelend. Bij PDS heb je alleen overgevoelige darmen die supersnel reageren op bepaalde voeding of emoties. PDS valt onder de zogenaamde functionele buikklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Hoe weet jij of je last hebt van PDS of gewoon even een krampje? Het meest voorkomende symptoom bij PDS is een zeurende, krampende of zelfs stekende pijn. Dit komt vaak in de avond voor. Je buik is opgezet en je kan slecht naar de wc. Stiekem benieuwd of je PDS hebt? Deze test kan je helpen!

Hoe ik PDS ontdekte

Als kleine Lienke kon ik nooit naar de wc. Het werd zo erg dat de dokter mij op 8-jarige leeftijd op een bepaald dieet zette. Ik kan me nog herinneren dat ik vaak huilend op de wc zat met buikpijn, omdat het gewoon niet lukte. Toen kreeg ik al te horen dat ik wellicht PDS zou hebben.
Toen ik in de pubertijd kwam werd het alleen maar erger. Ik liep vaak met wijde broeken omdat ik strakke broeken aan het einde van de dag niet meer dicht kreeg.
Ook kon ik zelden naar de wc en lag vaak met buikpijn op de bank.  Ik heb in de brugklas 2,5 week thuis gezeten door mijn PDS. Soms kreeg ik laxeermiddel, maar oei… daar ging ik bad op!

Rond mijn 18e ging ik experimenteren met voeding. Ik was klaar met mijn PDS en ik had inmiddels 3 doktoren, 2 diëtisten en heel wat andere hulpmiddelen geprobeerd. Ik liep altijd rond met een zwangerschapsbuik. Het werd tijd dat ik het zelf ging ontdekken. Ik wist tenslotte zelf het beste wat ik wanneer voelde. Bij welke voeding, bij welke gebeurtenis. Met een notitieboekje bij de hand schreef ik al mijn eten, drinken en wc-bezoekjes op. Ik was een heuse detective.

Regelrechte ramp!

Het eerste wat ik probeerde was een rauw-dieet. Naar aanleiding van een documentaire werd ik geïnspireerd om alleen maar rauw voedsel te eten. Dit is dé duivel bij PDS, maar hier later meer over. Toen ik na twee maanden alleen maar meer last had, stopte ik direct. Toen ging ik aan de slag met een suikervrij dieet – geen toegevoegde suikers – en maakte al mijn voeding zelf. Dit heb ik dik 1,5 jaar volgehouden en af en toe ging mijn PDS goed. Deze lifestyle was niet vol te houden én het gaf niet dé verandering voor mijn PDS.

Ondertussen ging ik meer sporten en ontdekte ik de proteïne-goedjes die je spieren konden helpen. Ik ging overdreven veel aan de eiwitproducten – rond mijn 21e begon de Fitgirl Lienke – en geloof me… je wilde écht niet bij me in de buurt komen #schetentothemax!
Het was allemaal een regelrechte ramp! Maar nu, jaren later, heb ik eindelijk ontdekt wat helpt om mijn PDS tegen te gaan.

Belangrijk om te weten bij PDS

Ik krijg vaak de vraag wat je precies wel en niet kan eten bij PDS. Dat zal ik in deze blog zeker vertellen. Maar ik vind het belangrijk om te melden dat PDS niet alleen met voeding te maken heeft. PDS kan ook veroorzaakt worden door stress. Zit je niet lekker in je vel, ben je zenuwachtig of ben je niet in je hum, dan kan je last krijgen van PDS. Zoek dus de oplossing niet meteen bij voeding, maar zorg eerst dat je zelf in balans bent. Verminder je stress. Hoe? Bekijk eens mijn blogs stress deel 1, stress deel 2, hoe overleef ik social media en 5 redenen om goed te stretchen.

Weg met die opgezette buik!

Heb jij inmiddels je stress wat onder controle en voel je je al lekkerder in je vel? Goed zo! Dan kan je kijken naar je voeding. Belangrijk om te weten dat PDS bij iedereen anders is. Ik heb met mijn negen jaar durende zoektocht -holy zo lang?- de volgende dingen ontdekt:

Rauw voedsel. Salades, rauwe groente, ui, groentesapjes, gember enzovoort zorgen ervoor dat ik meteen opblaas! Zeker de moeite waard om al je groente en rauw voedsel dus vanaf nu te koken. Ik zou grillen ook even achterwege laten!
Gedroogd fruit. Denk aan gedroogde mango’s, abrikozen, dadels, rozijnen. Ook hiervan lijk ik meteen 9 maanden zwanger.
Snoepgoed. Vooral drop werkt onwijs slecht voor mij en in het algemeen de meeste snoepjes. Chocoladerepen wekken geen PDS bij mij op. Thank God!
Frisdrank (met rietje). Teveel prik is voor niemand goed maar al bij Spa rood kan je last krijgen van je PDS. Zeker wanneer je frisdrank uit een rietje drinkt kan je onnodig veel lucht binnenkrijgen waardoor je meteen je PDS aanwakkert.
Vezels. Ik vind dit altijd heel stom om te zeggen maar teveel vezels is dus niet goed voor je PDS. Je krijgt altijd te horen dat je voldoende vezels moet eten maar heb je PDS, vermijd dan juist teveel vezels. Vervang je volkorenpasta eens door witte pasta (ja het mag!), zilvervliesrijst door witte pandanrijst en je brood eens door witbrood. Dus eigenlijk wat vroeger nooit mocht als kind, zou ik zeker nu doen! Teveel vezels zorgen voor verstoppingen.
Zuivel. Heb je echt snel last van je PDS, probeer dan eens een maand zuivel weg te laten. Geen kwark, melk of eiwitshakes. Ga niet meteen alles inwisselen voor sojaproducten want overmatig sojagebruik is voor niemand goed.

Mensen met PDS worden vaak verwezen naar het FODMAP-dieet. Ook hier krijg ik vaak vragen over. Ik ken het dieet, maar ik heb dit zelf nooit gedaan. Ik vond het teveel gedoe en kreeg er stress van. Laat dat laatste nou net iets zijn wat je zeker niet moet hebben met PDS! Door bovenstaande voeding weg te laten, geen stress te creëren en steeds meer naar mijn lichaam te luisteren heb ik amper nog last van PDS.

Eenmaal een opgezette buik, en nu?

Ja shit, toch iets verkeerds gegeten. Wat moet ik nu doen? Probeer eerst rustig te worden. Bijna iedereen heeft last van PDS, dus een bolle buik is niet erg, vooral vervelend voor je zelf. Het helpt om je opgezette buik te masseren. Maak met je handen draaibewegingen van boven naar beneden, alsof je de buikpijn naar beneden duwt. Maak jezelf niet gek, krijg geen stress. Probeer naar je lichaam te luisteren. Heeft het honger? Eet iets (niet iets van bovenstaande rij!!). Geen honger? Probeer dan ook je lichaam niet te pushen door iets te eten. Als ik PDS heb helpt het om een powernap te doen. Of een kruik. Even je lichaam wat rust geven.

Wat kan ik wel met PDS?

Toen ik ontdekte dat alleen het bovenstaande rijtje en stress de oorzaken zijn van mijn PDS was ik behoorlijk opgelucht. Dat valt nog best mee, vind je niet? Ik heb dik twee jaar geen zuivel meer genomen. Nu kan ik elke morgen een beetje kwark nemen én een proteïneshake zonder meteen PDS te hebben. Neem ik in de middag kwark of een shake, krijg ik wel PDS. Leer je lichaam kennen en luister er direct naar!
Wat voor mij dus hielp is om een notitieboekje (of je telefoon) bij je te hebben en letterlijk elk hapje eten, drinken, scheet, wc-bezoek te noteren. Zo kom je precies tot de ontdekking wat werkt en juist niet.

Sinds kort neem ik elke morgen een groene kiwi. Deze is goed voor de spijsvertering. Tot nu toe werkt dit erg goed. Op de lege maag een groene kiwi en ik kan sneller naar de wc. Binnenkort hier meer over.

Wil je nog meer informatie? Kijkt dan eens op de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging.

Meer vragen en/of opmerkingen? Gooi het in een comment!

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 1. Hoi Lieneke,

  Ik heb ook last van PDS maar dan de vorm van dat ik te goed naar de wc kan. Dit is vooral erg vervelend als ik de deur uit wil en met sporten. Vooral met hardlopen bemest is de berm nogal eens. Ook dit is allemaal erg vervelend!

 2. Hoi Lienke,
  Ik heb ook last van PDS maar dan van de andere vorm. Ik heb namelijk erg vaak laat van diarree. De buikklachten zijn wel hetzelfde.
  Wat voor mij vooral vervelend is als ik wil sporten. De laatste tijd heb ik helaas de berm wel eens bemest. Erg vervelend is dat.

 3. Hey Lienke, leuk en intressant stuk om te lezen! Ik heb ook lichtelijk pds klachten. Zelf neem ik tegenwoordig smorgens Yakult, dat helpt mij om mij darmen rustig te houden. Nou schrijf je geen zuivel, maar er zijn ook van die yoghurt toetjes met bifidus… zou dat daar buiten vallen?
  Ik ben benieuwd naar je volgende PDS blogs!!
  Groet, Cynthia

  1. Hoi
   De artsen zeggen dat ik pds heb maar heb dag en nacht buikpijn zelf in mijn rug af en toe lijken het weeen.
   Zo zit ik dagen net diarree op de wc zo kan ik dagen niet.
   Heb je mischien tips.
   Alvast bedankt natascha

 4. Hi Lienke, wat super goed dat je hier aandacht aan besteedt en fijn dat je zo benadrukt dat voor iedereen iets anders werkt. Triggers zijn vaak niet een bepaald voedingsmiddel maar een bepaald stofje in een voedingsmiddel is de oorzaak van de klachten. Zo kan het zijn dat zuivel klachten geeft, maar lactosevrije zuivel niet. Cafeine, koolzuurhoudende dranken, pittige kruiden (vanwege het stofje capsaïcine ) koolsoorten, ui, knoflook (door fructanen), alcoholen,etc zijn allemaal triggers voor PDS. Het fodmapdieet kan baat hebben, maar levert veel stress op. Een dietist die is gespecialiseerd kan hierbij helpen en uit eigen ervaring (als dietist) kan ik zeggen dat het gehele fodmapdieet niet perse noodzakelijk is om PDS klachten te verminderen.
  Toch wil ik graag wel waarschuwen voor het te lang zelfdokteren, dat werkt vaak voor korte duur. Dus voor iedereen met PDS of darmklachten, ga eens langs een dietist! De huisarts schrijft vaak ‘zakjes’ voor, maar dat lost het probleem niet op. Op http://www.dieetditdieetdat.nl kun je vinden welke dietist bij jou in de buurt gespecialiseerd is in PDS.

 5. Wat een fijn artikel. Ik weet niet of ik echt PDS heb maar heb bijna altijd dat ik de ochtend start met een platte buik en aan het einde van de dag is die zo strak uitgezet dat ik wel zwanger lijk. Ook hoge taille jeans zorgen dan voor buikpijn. Ga zeker eens letten op mijn eten!

 6. Hallo,
  Ik vind het zeer moedig van je dat je er hier over getuigt, er heerst daar nog altijd een taboe rond.
  Ik heb er zelf ook heel lang mee rond gelopen. Ik ben gestart met fodmap (onder leiding van een diëtiste) en ben daardoor bijna klachtvrij. Ik vind het zeer spijtig dat dit hier als stressvol omschreven wordt, dit hoeft zeker niet zo te zijn met de juiste begeleiding.
  Voor iedereen is het natuurlijk een andere zoektocht, wat voor de ene werkt, werkt misschien niet voor iemand anders…

  1. Hi Lienke,
   Sinds een maand is er Pds geconstateerd bij mij na 9 maanden rondlopen met continu pijn, maar daarnaast ben ik ook lactose intolerant. Bij mij vallen heel veel dingen dus af qua eten en ben ik nu begonnen met het fodmap dieet en geloof me het is niet makkelijk. Iedereen roept denk er niet teveel bijna als je eet, maar een simpele hutspot kan dus niet meer door de uien. De feestdagen waren letterlijk en hel en besloot om alls te eten wat verboden was en nu lig ik dus al dagen met buikpijn op bed. Dus als je hier nog tips voor hebt hoor ik het graag!

 7. Ook ik heb last van pds,
  Ik reageer voor al op smaakversterkers.
  Na de chinees , drinken van cocacola zero, chips met smaak bijv. Kan ik meteen met buikkramp op de wc zitten.
  Wat bij mij goed help is iberogast druppels.
  Hopelijk hebben jullie hier wat aan.
  Succes allemaal.

 8. Beste Lienke,

  Heb nu een paar blogs van je gelezen en vooral hoe je over PDS praat heeft mij de laatste maand erg geholpen! Ik eet geen appels, peren, aarbeien, rauwe tomaat en xylitol meer en in plaats van 3:00 naar we wc slaap ik tot de wekker gaat, heb ik energie als ik thuis kom van het werk en kwam ik er achter vandaag dat ik 3 kg kwijt ben?. Bedankt voor je blogs, ga zo door!

 9. Sinds drie maanden doe ik een soort fodmap light. Dit kwam ik tegen in één van je blogs. In drie maanden zeven kilo kwijt en mijn hele slaapritme klopt weer omdat ik in de nacht geen aandrang meer voel. Fantastisch!

 10. Sinds ongeveer 6maanden maar vooral de laaste maand worden mijn klachten steeds erger en beperkt om sociale contacten aan te gaan of afspraken te maken omdat ik niet weet hoe ik die dag voel of ik ga wel dan kost het soms 2 dagen om weer bij tekomen.Mijn klachten begin met rechts tegen m’n rib misselijk daar begin de dag mee en waar ik pas sinds kort achter ben gekomen na eten pijnscheuten en dat geeft uitstraling onderrug,been en rechtse voet.Ik heb geen last van diarree, wel heel de dag door kleine stukjes sorry poep…maar ik ben ook afgelopen heel veel afgevallen 10 kg,gaf scheiding en verhuizen de schuld had gekund,maar ik ben gewoon blij en opzich gelukkig nu met de situatie, maar die dingen wie ik graag wil doen,ben nogal actief gaat nu niet word elke keer weer terug gefloten…een visuele cirkel, ik was en ben een goeie eter en smaakt mij goed en heb nooit problemen met eten gehad,maar nu ben ik soms bang wat is de reactie..ga nu een groot bloedonderzoek doenvoor Coeliakie4 en HLA-Dq2/8 3…dat gaat onderzocht worden bij Erasmus over ruim 2 weken de uitslag.. ik wijt mijn klachten wie ontstaan zijn door zeker afgelopen jaren veel stress en spanningen,gebruik ook hier voor medicatie…kan ook mede oorzaak…maar goed nu zoek ik naar uitleg en verhalen van andere om vast dingen uit te proberen of vermijden wat gevoelig kan zijn.Hier verhaal maar is nu mijn leven zo…sta er mee op en ga er mee naar bed…en ook ‘s nachts wakker worden van pijn en niet weet hoe ik moet liggen van pijn…paracetamol helpt dan gelukkig.Maar heb vertrouwen dat ik hier uit kom,wil positief blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoeken