blog

Wat is een ochtendmens? + 5 tips

“Leuk hoor Lienke, dat je altijd zo hyper bent in de ochtend, maar wat houdt het precies in?” is de meest gestelde vraag op een feestje. Je hoeft het maar één keer te vragen en ik ga los over ochtendmensen. Daarom ga ik jou voor eens en voor altijd uitleggen wat nou precies een ochtendmens is. 

Vrij simpel als we het letterlijk vertalen: gewoon een persoon die gek is op de ochtend. Deze persoon heeft de meeste energie in de ochtend. Nou hebben we natuurlijk meteen antwoord. Of toch niet?

Een ochtendmens staat over het algemeen heel anders in het leven dan avondmensen. Dit is niet wat ik zomaar verzin, uit onderzoek blijkt dat ochtendmensen vaker succesvoller zijn dan avondmensen. Neem bijvoorbeeld deze drie hero’s die echte ochtendmensen zijn. In de ochtend kan je al veel gedaan hebben, terwijl de avondmens nog ligt te slapen. Nu zeg ik niet dat een avondmens slecht is, of niet succesvol is. Het is maar net wat voor werk je hebt, wat je patroon is en het heeft ook allemaal te maken met je genen.

Ochtendmensen zijn sportief

Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt namelijk dat het zijn van een ochtendmens in verband staat met een hoger energieniveau, een beter humeur en meer sporten. Doordat zij positiever in het leven staan, nemen ze ook meer tijd voor eigen activiteiten, zoals sport. Positief zijn, is beter in je vel zitten, is beter voor jezelf zorgen. Dat mondt al gauw uit in sporten. Soort van win-winsituatie.

Ochtendmensen zijn ondernemend

Vroegel vogels willen zelf meer ondernemen. Daarnaast start je de dag met een goed overzicht. Ik vind het heerlijk om een to-dolist te maken en te weten wat de dag mij gaat brengen. Het zorgt ervoor dat ik veel rustiger de dag begin. Hier haal ik zo veel meer energie uit en het voelt alsof ik net een stapje voor ben op de rest van de wereld. Toen ik nog fulltime werkte, ging ik meestal ook iets eerder naar mijn werk. Nog voor de andere collega’s er waren ging ik met een bakje koffie achter mijn computer mijn mails beantwoorden.

Ochtendmensen zijn gezonder

Doordat ochtendmensen over het algemeen sportiever, positiever en ondernemender zijn dan avondmensen, krijg je automatisch ook dat je ook gezonder wilt leven. Grappig feitje: uit onderzoek van de Northwestern University blijkt dat mensen die laat naar bed gaan meer calorieën tot zich nemen dan ochtendmensen. Meteen een goede reden om daar iets aan te doen toch? 😉

5 tips op een rij voor een ochtendpersoon worden
1. Zet die knop om, het is vooral je mindset
2. Probeer het drie dagen in de week i.p.v. meteen je hele schema om te gooien
3. Wees duidelijk met wat je wilt doen in de ochtend
4. Besef hoe je je voelt na een ochtend productief zijn
5. Verwen jezelf nadat je een aantal keer een echte ochtendmens bent

Dear Good Morning staat voor een energieke ochtend en die vraag op verjaardagen? Ik kan er urenlang op antwoorden.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: