Wat sporten mentaal met je doet

donkere ochtenden overleven

Sporten heeft ontzettend veel voordelen. Je werkt aan je conditie, uithoudingsvermogen, aan verschillende spiergroepen en bovenal, je mentale gezondheid. Als je sport dan herken je het vast wel: je voelt je fit, bent zelfverzekerder en je zit lekker in je vel. Maar je mentale gezondheid ervaart nog meer voordelen van sporten. Check hieronder welke dit zijn!

Stemming en humeur

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. Krijg je ze toch? Dan zorgt een actieve levensstijl voor een grotere kans op herstel. Regelmatige fysieke activiteit kan zelfs net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie. Kom maar op met dat goede humeur!

Mentale effecten

Lichaamsbeweging kan zelfs het ontstaan van angst en stress tegengaan. Als je meer beweegt, neemt het risico tot een depressie of lichamelijke ziekte af. Het lichaam gaat hier namelijk efficiënter mee om. Kortom: je mentale veerkracht neemt toe. Dit is ook van belang voor je fysieke gezondheid en het verloop van ziekten. Als jij je dus vaker in de sportschool begeeft, word je ook niet zo snel ziek. Die verkoudheid en griep komen dus ook niet meer zo snel om de hoek kijken!

Verbeteren hersenfunctie

Bewegen verbetert de hersenfunctie. Je bent beter in staat connecties te leggen en op nieuwe ideeën te komen, omdat je lichaam dopamine vrij maakt bij beweging. Grappig feitje: veel grote denkers kwamen tot geniale inzichten tijdens een simpele wandeling! Kijk maar eens met welke fantastische uitvindingen jij op de proppen komt als je vandaag een extra blokje om gaat.

Train je geheugen

Een studie, gepubliceerd in Physiology and Behavior, wijst uit dat mensen beter presteren bij geheugenoefeningen nadat ze hadden gesport. Dit in vergelijking met de momenten wanneer ze hadden gerust. Is jouw geheugen niet meer wat het is geweest of wil je het gewoon graag verbeteren? Op naar de sportschool! Onderzoek wijst ook uit dat door sporten het cognitieve geheugen beter blijft wanneer je ouder wordt.

Naast het feit dat je je fit en energiek voelt, heeft sporten dus nog veel meer voordelen voor je mentale gezondheid. Trek die sportschoenen maar vast aan en work your magic in de gym!

JBL review: Edurance PIEK Dear Good Morning

Dit vind jij vast ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots