blog

Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?

Slaap is zo ontzettend belangrijk. Daarom is het ook stap 1 van mijn Dear Good Morning-ochtendroutine. Als ik slecht slaap word ik chagrijnig, want dan loopt mijn hele ochtendroutine in de war. Gelukkig slaap ik negen van de tien keer goed en word ik vrolijk wakker. Helaas heeft niet iedereen dat geluk. Een keer niet goed slapen is onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Deze medische redenen kunnen de oorzaken van slecht slapen zijn. Heb jij hier al eens aan gedacht?

Stress

Eén van de grootste boosdoeners van slecht slapen is stress. Het vervelende is dat je door stress is een soort vicieuze cirkel terecht komt. Je slaapt slecht door de stress en vervolgens krijg je meer stress omdat je niet in slaap komt. Urenlang ben je aan het piekeren in bed, omdat je weet dat je wekker al over een paar uur gaat. Toch kom je niet in slaap. Als dit een keer gebeurt in een stressvolle periode (bijvoorbeeld voordat je een belangrijke sollicitatie hebt) is het totaal niet erg. Langdurige stressvolle periodes zijn wel zorgwekkend. Als je langdurig stress ervaart, gaat het namelijk mis met de hormonen in je lichaam. Het te hoge level van adrenaline en cortisol in je lichaam zorgt voor slaapproblemen. Je valt heel slecht in slaap. De oplossing? De stressbron achterhalen en aanpakken. 

Slaapapneu

Bij slaapapneu hapert je ademhaling ’s nachts. Je stopt ineens een paar seconden tot minuten met ademhalen. Zonder dat je wakker wordt, schreeuwt je lichaam om adem. Je neemt een grote hap adem, wat een harde snurk kan veroorzaken. Je wordt er zelf niet wakker van (je partner waarschijnlijk wel), maar je slaapt wel heel licht. Daardoor ben je overdag ontzettend moe, soms zonder dat je zelf weet waarom. De oorzaken van slaapapneu kunnen bijvoorbeeld een korte onderkaak of longafwijkingen zijn, maar ook obesitas, roken en alcohol spelen een grote rol.

Depressie

Eerder werd altijd gedacht dat slecht slapen een gevolg is van een depressie, maar nu blijkt het verband ook andersom te gelden. Als je altijd slecht slaapt, groeit de kans op een depressie. Zowel kort slapen als onrustig slapen verstaan we onder slecht slapen. In de meeste gevallen is daar wat aan te doen. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 63% van de Nederlanders niet tevreden is over zijn eigen slaapkwaliteit. Toch doet het grootste deel daarvan niets om de kwaliteit te verbeteren. Best gek, want kleine aanpassingen, zoals je telefoon wegleggen voor het slapen, je kamer donker maken en overdag genoeg bewegen, kunnen al helpen met beter slapen. Heb jij geen idee hoe lang je zou moeten slapen? In dit artikel zocht ik uit hoeveel uur slaap gezond is.

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 7 uur en 12 minuten per nacht slapen? Een goede score!

Diabetes

Mensen met diabetes hebben meer kans op slaapproblemen. In totaal is bij meer dan een miljoen mensen in Nederland diabetes vast gesteld en veel mensen hebben deze ziekte zonder het te weten. Slaap je slecht? Mogelijk is diabetes de oorzaak. Overgewicht en een hoge bloeddruk kunnen de reden van slecht slapen onder diabetespatiënten zijn, maar ook wakker worden omdat je veel moet plassen of omdat een hypo je slaap verstoort.

Astma

Als je astma hebt zijn je longen blijvend ontstoken. Je longen reageren erg gevoelig op rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Benauwdheid en hoesten zijn de meest voorkomende symptomen. Veel Nederlanders hebben astma, namelijk zo’n 650.000 mensen. Bijna de helft van de mensen van astma heeft last van slapeloze nachten. In de meeste gevallen is een verstopte neus de boosdoener. Is de astma onder controle? Dan is de kans op slecht slapen meteen een stuk kleiner.

Maagzuur

Ook maagzuur kan een oorzaak zijn van slecht slapen. Als je last hebt van maagzuur vloeit het vanuit de maag terug omhoog in je keel en je slokdarm. Dit geeft een naar branderig gevoel in je keel. Logisch dat als je hier ’s nachts last van je hebt, je wakker ligt. Roken, eten net voor het slapen en te grote porties eten kunnen maagzuur verergeren.

Slaap jij slecht? Op de pagina Beter slapen – Stap 1 van de DGM-ochtendroutine vind je ontzettend veel tips om meer te gaan genieten van je oh zo belangrijke nachtrust.

Meer oorzaken van slecht slapen

Ik heb belangrijke en onbekende medische oorzaken van slecht slapen voor je uitgelicht. Er zijn er echter nog heel veel meer. De meeste ziektes zorgen er helaas voor dat je slechter slaapt. Je lichaam is op zo’n moment namelijk met hele andere dingen bezig – genezen – dan met slapen. 

Een keertje een slechte nacht slapen is niet erg. Iedereen heeft er wel eens last van. Als het langdurig is, is het belangrijk om de oorzaak te gaan achterhalen. Is het misschien medisch? De belangrijkste redenen van slecht slapen kunnen zijn: stress, slaapapneu, depressie, diabetes, astma of maagzuur. Maar er zijn er meer. Wil je zelf je slaap verbeteren? Check dan of je je aan alle ‘regels’ uit bovenstaande afbeelding houdt. Daarnaast kan je in het Dear Good Morning boek nog meer lezen over slaap en de verbetering ervan.

Eén reactie

  1. Hallo DGM Team, Ik denk en geloof zeker dat het in de huidige snelle tijd de juiste omschrijvingen zijn waarom iemand niet goed slaapt. Ik vind het heel jammer dat het climacterium altijd eerst op de “laatste” plaatsen genoemd wordt. Daar zouden goede tips van harte welkom zijn. Een vriendelijke groet RAngelina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DIT VIND JE VAST OOK LEUK:

Elke ochtend energiek uit bed,
het kan!

EXTRA OCHTEND MOTIVATIE IN JE MAILBOX?

Maandelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox.

Emmalaan 7-9
1075 AT
Amsterdam

© 2022 deargoodmorning
Website door Timo de Goede