Wat zijn de oudste sporten ter wereld?

Oudste sporten ter wereld worstelen

De oude Grieken waren duizenden jaren geleden echt nog niet bezig met een dagelijkse HIIT-workout. Maar met wat dan wel? Volleybal, hockey, hardlopen, worstelen, zwemmen? Wat zijn nou eigenlijk de oudste sporten ter wereld?

Even terug naar een paar duizend jaar voor Christus…

Ja, toen al deed men aan sport. Duizenden jaren geleden, wow! Toch is het moeilijk te achterhalen wat exact de allereerste sport was. Mensen konden nog niet schrijven en dus moeten we het hebben van muurschilderingen die gevonden zijn of van sportattributen die uit eeuwenoude graven zijn opgegraven. Er gaan een aantal verhalen de ronde.

Hardlopen

Deze was een beetje te verwachten, toch? De jagers en verzamelaars moesten vroeger rennen om op dieren te jagen. Daarom wordt wel eens gezegd dat atletiek (rennen, springen, werpen) de oudste sport ter wereld is. Maar of je het echt sport mag noemen? Ze deden het niet voor hun plezier, er moest gewoon gegeten worden.

Wat we wel weten is dat in het jaar 776 voor Christus de eerste Olympische Spelen werden gehouden. Daar waren speerwerpen, discuswerpen en hardlopen de belangrijkste onderdelen. Na de Griekse en Romeinse tijd werd een tijdje niet hardgelopen als sport. Sinds het einde van de 19e eeuw werd hardlopen weer een belangrijk onderdeel van de Olympische Spelen.

Worstelen

Ook worstelen is één van de oudste sporten ter wereld. Er zijn muurschilderingen gevonden die meer dan vier eeuwen oud zijn en stammen uit de tijd van de oude Egyptenaren. De scènes lijken heel erg op houdingen uit het worstelen zoals wij het nu kennen. Zo lang geleden al! Of het worstelen dezelfde regels kende als nu, dat weten we niet. Het kan zomaar zijn dat er werd geworsteld om de oorlog te ‘oefenen’.

Ook in Griekenland werd er geworsteld. Het wordt namelijk beschreven in de Ilias van Homerus (een Griekse dichter uit 800 voor Christus). Bijzonder toch dat we na al die jaren nog steeds spreken over de Grieks-Romeinse stijl bij worstelen?

Polo

Ook polo is een sport die beoefend werd als voorbereiding op de oorlog. Ver voor Christus oefenden de mannen in Perzië met honderden tegen elkaar welke paarden sterk genoeg waren om mee te vechten in de oorlog.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook leuk:

Extra motivatie in je mailbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

De Dear Good Morning Shop

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.