Wat zijn de oudste sporten ter wereld?

De oude Grieken waren duizenden jaren geleden echt nog niet bezig met een dagelijkse HIIT-workout. Maar met wat dan wel? Volleybal, hockey, hardlopen, worstelen, zwemmen? Wat zijn nou eigenlijk de oudste sporten ter wereld?

Even terug naar een paar duizend jaar voor Christus…

Ja, toen al deed men aan sport. Duizenden jaren geleden, wow! Toch is het moeilijk te achterhalen wat exact de allereerste sport was. Mensen konden nog niet schrijven en dus moeten we het hebben van muurschilderingen die gevonden zijn of van sportattributen die uit eeuwenoude graven zijn opgegraven. Er gaan een aantal verhalen de ronde.

Hardlopen

Deze was een beetje te verwachten, toch? De jagers en verzamelaars moesten vroeger rennen om op dieren te jagen. Daarom wordt wel eens gezegd dat atletiek (rennen, springen, werpen) de oudste sport ter wereld is. Maar of je het echt sport mag noemen? Ze deden het niet voor hun plezier, er moest gewoon gegeten worden.

Wat we wel weten is dat in het jaar 776 voor Christus de eerste Olympische Spelen werden gehouden. Daar waren speerwerpen, discuswerpen en hardlopen de belangrijkste onderdelen. Na de Griekse en Romeinse tijd werd een tijdje niet hardgelopen als sport. Sinds het einde van de 19e eeuw werd hardlopen weer een belangrijk onderdeel van de Olympische Spelen.

Worstelen

Ook worstelen is één van de oudste sporten ter wereld. Er zijn muurschilderingen gevonden die meer dan vier eeuwen oud zijn en stammen uit de tijd van de oude Egyptenaren. De scènes lijken heel erg op houdingen uit het worstelen zoals wij het nu kennen. Zo lang geleden al! Of het worstelen dezelfde regels kende als nu, dat weten we niet. Het kan zomaar zijn dat er werd geworsteld om de oorlog te ‘oefenen’.

Ook in Griekenland werd er geworsteld. Het wordt namelijk beschreven in de Ilias van Homerus (een Griekse dichter uit 800 voor Christus). Bijzonder toch dat we na al die jaren nog steeds spreken over de Grieks-Romeinse stijl bij worstelen?

Polo

Ook polo is een sport die beoefend werd als voorbereiding op de oorlog. Ver voor Christus oefenden de mannen in Perzië met honderden tegen elkaar welke paarden sterk genoeg waren om mee te vechten in de oorlog.

Bronnen:

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search