blog

Wel of niet ontbijten voor het sporten?

Moet je nou wel ontbijten voor het sporten of kun je wachten tot na je work-out? Iedereen lijkt er wel een andere mening over te hebben. Het is dan ook één van de onderwerpen die terug blijft komen in de DGM Hub, de community van Dear Good Morning. Om eens en altijd antwoord te geven op deze vraag hebben wij het voor je uitgezocht! Lees hier of er wel een goed of fout op dit gebied.

De wekker gaat, hup je sportkleding aan en gaaaan! Voor sommigen is dit de ideale manier om de ochtend te beginnen. Eerst knallen en daarna pas aanschuiven voor een ontbijtje. Anderen MOETEN ontbijten voor het sporten, omdat ze anders geen kracht hebben in hun lichaam. Wat is beter?

Omdat je lijf na een nacht slapen niks meer over heeft om af te breken, zal het je reserves gaan verbranden. Dit betekent overigens niet dat de kilo’s er daardoor vanaf vliegen! Naast vetcellen gaat je lijf ook energie uit je spierweefsel halen om zo de work-out te kunnen voltooien. Daarnaast kan het zijn dat je, als je zonder ontbijt aan de slag gaat, je sneller slap voelt of zelfs flauw kan vallen. Zorg er dus voor dat je altijd iets bij je hebt, zodat je dat kunt voorkomen!

Wel of niet ontbijten voor het sporten

Of toch wel ontbijten?

Ons lijf haalt energie uit het voedsel dat we binnenkrijgen. Als jij je sportprestaties naar een hoger niveau wilt tillen, kan het handig zijn zoveel mogelijk van die energie beschikbaar te hebben. Door een goed ontbijt kan het zijn dat je je lichaam net die extra push geeft om tot het uiterste te kunnen gaan.

Wel is het belangrijk om minstens een uurtje te wachten na het eten. Zelfs dan kun je nog een zwaar gevoel in je maag hebben en kan het eten je in de weg zitten. Dan mag je nog zoveel energie hebben, maar behaal je niet je gewenste resultaat.

DOE DUS WAT WERKT VOOR JOU!

Maar wat is nou de conclusie van dit alles? Ik denk dat die er niet echt is, je moet gewoon doen wat voor jou goed voelt! Heb jij ’s ochtends met een lege maag genoeg energie voor die 10 kilometer hardlopen en zou een volle maag je in de weg zitten, ontbijt dan lekker erna. Heb je net wat extra power nodig om die kilo’s van de grond te krijgen, ontbijt dan vooraf en wacht een uurtje voor je aan de slag gaat. Of zoek een middenweg en pak bijvoorbeeld een banaan om net dat kleine bodempje te leggen.

Sporten op een nuchtere maag

Buikpijn en last van je darmen is een veel gehoorde reden om juist niet te ontbijten voor het sporten. Bepaalde voedingsstoffen kunnen namelijk darmklachten veroorzaken tijdens het sporten. Vezels, vetten, eiwitten en fructose vertragen de maagontlediging. Heb jij snel last van je darmen tijdens het sporten, dan is het een goed idee om in de twee uur voor het sporten geen grote maaltijden meer te eten met veel van bovenstaande voedingsstoffen. Voor jou kan sporten op een nuchtere maag de uitkomst zijn om zonder buikpijn of toiletstop te sporten.

Uitdroging zorgt er juist voor dat je darmklachten kunnen verergeren. Zorg er dus in ieder geval voor dat je genoeg drinkt voor en tijdens je work-out.

Ben je van plan om een work-out te doen van lage intensiteit, bijvoorbeeld een half uurtje rustig joggen, wandelen, yoga of pilates? Dan kun je prima op een nuchtere maag sporten. Je lichaam heeft voldoende energie om dat vol te houden.

Wel ontbijten voor het sporten

Ben je van plan om een work-out te doen van hoge intensiteit, bijvoorbeeld een intervaltraining, HIIT-work-out of full body work-out in de sportschool? Dan kun je het beste wel iets eten voor het sporten. Je lichaam zal niet genoeg energie hebben om de hele work-out optimaal te doen.

Een andere reden om wel te ontbijten voor het sporten is het voorkomen van de beschadiging van je spieren. Als je vaak intensief sport op een lege maag heb je meer kans op blessures. Je lichaam haalt zijn energie namelijk uit je spieren als er niet genoeg energie meer is om te verbruiken.

Wat kun je het beste eten voor je sportsessie?

Een lichte maaltijd voor het sporten lijkt voor de meeste sporters de beste optie te zijn. Dit zijn een aantal voorbeelden van goede, lichte maaltijden, maar het allerbelangrijkst: bekijk vooral waar jouw lichaam het best op reageert.

 • Rijstwafel met pindakaas
 • Banaan
 • Boterham/knäckebröd met pindakaas
 • Boterham/knäckebröd met jam
 • Roggebrood met plakje kaas

Hoe lang moet je je eten laten zakken?

Een licht ontbijt eet je het liefst 1 tot 1,5 uur voor je work-out. Een grote maaltijd minstens 2 uur voordat je gaat sporten. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de intensiteit van je work-out. Voor een rondje hardlopen van drie kilometer hoef je je banaantje echt niet 1,5 uur te laten zakken. Voor je zware full body work-out wel.

Wat moet je eten na je training?

Na je training heeft je lichaam eiwitten en koolhydraten nodig. Eiwitrijke ontbijtjes of snacks zijn dus de beste oplossing. Dit zijn wat voorbeelden (de hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van de intensiteit en duur van je training):

 • Gekookt ei
 • Schaaltje kwark met banaan en nootjes
 • Glaasje chocolademelk
 • Crackers met hummus
 • Overnight oats met fruit

Als je heel intensief en lang hebt getraind, is het een goed idee om wat extra eiwitrijke en koolhydraatrijke voeding te nemen. Ik gebruik deze snacks met eiwitten van Myprotein. Lekker snel en makkelijk en mijn lichaam wordt er blij van!

Ook belangrijk: vergeet niet om genoeg water te drinken na je work-out!

Wat doe jij? Ga je met een lege maag aan de slag of heb je juist een stevig ontbijt nodig om het beste uit jezelf te halen

6 reacties

 1. Voor het sporten eten! Zeker als ik in de ochtend ga sporten, ik sta er zelfs 2 uur eerder voor op (ja, heeeeeel vroeg dus). 2 uur voor het sporten ontbijten met kwark en havermout en kop thee en een half uur voor het sporten nog een banaan.

  Het is sowieso goed in de ochtend iets te eten. Tijdens het slapen heeft je lichaam ongeveer 8 uur lang geen voeding (=energie) en vocht binnen gekregen, dit moet je aanvullen anders val je halverwege de ochtend om of ga je extra veel (koolhydraten) snacken 😉

 2. Wanneer ik een korte run ingepland heb in de ochtend is ontbijten na de run voldoende. Wil ik mijn grenzen verleggen en mijn prestatie verbeteren dan plan ik mijn run altijd na het ontbijt of ga ik voor een avondrun ❤️

 3. @Lienke wat heeft jou voorkeur?
  Als je bijvoorbeeld een pittige work out hebt staan. sta je dan vroeger op op wat te ontbijten?

  Hier worstel ik nog wel mee, merk dat als ik niet heb ontbeten dat ik toch minderen presentaties neerzet dan als ik het later op de dag doe.

 4. Ik doe nu ongeveer 1.5 maand Intermitted Fasting en ik moet zeggen dat het super goed bevalt!! Ik doe dus alles zonder ontbijt, omdat ik meestal in de ochtend sport. Ik merk er niks van qua kracht of uithoudingsvermogen. Wel neem ik direct na krachttraining een eiwitshake en uurtje later koolhydraten. Of het goed is, geen idee, voor mij werkt t prima:-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: