Wel of geen thee en koffie drinken in de ochtend?

Koffie drinken in de ochtend 2

Nederlanders zijn wereldkampioen koffie drinken. Wij staan op eenzame hoogte bovenaan met gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag. Lekker opstaan met een kopje koffie, ik ben er echt gek op. Maar nu las ik dat de ochtend juist het slechtste moment van de dag is om koffie te drinken. WAT??! Waarom?

Wie heeft koffie drinken niet in zijn ochtendroutine staan? IK WEL! De meeste koffiedrinkers nemen toch wel een kopje koffie in de ochtend. De cafeïne zorgt ervoor dat ik meteen wakker ben. Meteen energiek en zin in de dag. Toch is het helemaal niet goed voor je.

We leggen het even uit.

Onze lichamen maken het hormoon cortisol aan. Dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het in stressvolle situaties volop aanwezig is in je lichaam. Cortisol helpt ons daarnaast ook met ons dag-nachtritme. Het helpt ons opstaan in de ochtend en moe worden ’s nachts. Op het moment dat jouw lichaam cortisol aanmaakt, voel je je wakker. In de ochtend dus! 

Hoeveel cafeïne per drankje?

DrankjeCafeïne per 100 ml
Filterkoffie70 mg
Senseo koffie80 mg
Nespresso koffie64 mg
Espresso130 mg
Cappuccino130 mg (melk niet meegenomen in 100 ml)
Decaf2,5 mg
Thee (zwart/groen)25 mg
Thee (rooibos)0 mg

Maak nou niet je lichaam in de war.

Op het moment dat er veel cortisol wordt aangemaakt in je lichaam, bijvoorbeeld in de ochtend, en je drinkt koffie, raakt je lichaam in de war. De cafeïne beïnvloedt de cortisolproductie. Je lichaam maakt het minder aan en gaat functioneren op de cafeïne. Je wordt er dus helemaal niet veel wakkerder van. Daarnaast kan je door dagelijks koffie drinken in de ochtend intolerant worden voor cafeïne. Ook al niet handig! Het hele effect van koffie verdwijnt.

Even wachten met je koffie.

Op drie momenten per dag is je cortisollevel hoog. ’s Ochtends vroeg, rond 12.00 uur ’s middags en in de avond kan je je kopje koffie dus het beste laten staan. Wanneer heeft het dan wel nut? Tussen 10.00 en 12.00 uur ’s ochtends en tussen 14.00 en 17.00 uur. Dan heeft je lichaam cafeïne het meest nodig en blijf je alert. Maar ach, niemand is heilig. Een kopje koffie gewoon voor de lekkere smaak mag natuurlijk gewoon wel!

Nog even over thee en cafeïne.

Zwarte en groene thee bevatten theïne, wat hetzelfde is als cafeïne. Wil je je cortisollevel niet beïnvloeden dan moet je deze soorten thee laten staan. Rooibosthee is een kruidenthee en bevat geen cafeïne. Een kop kruidenthee in de ochtend kan dus weer geen kwaad!

Bronnen:
Quartz
The Washington Post
Voedingscentrum

Dit vind jij vast ook leuk:

One Response to “Wel of geen thee en koffie drinken in de ochtend?”

Avatar

augustus 19, 2019 at 1:51 pm, Joke said:

Nou ik blijf heerlijk een ochtend bakkie drinken.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots