Wel of geen thee en koffie drinken in de ochtend?

Nederlanders zijn wereldkampioen koffie drinken. Wij staan op eenzame hoogte bovenaan met gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag. Lekker opstaan met een kopje koffie, ik ben er echt gek op. Maar nu las ik dat de ochtend juist het slechtste moment van de dag is om koffie te drinken. WAT??! Waarom?

Wie heeft koffie drinken niet in zijn ochtendroutine staan? IK WEL! De meeste koffiedrinkers nemen toch wel een kopje koffie in de ochtend. De cafeïne zorgt ervoor dat ik meteen wakker ben. Meteen energiek en zin in de dag. Toch is het helemaal niet goed voor je.

We leggen het even uit.

Onze lichamen maken het hormoon cortisol aan. Dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het in stressvolle situaties volop aanwezig is in je lichaam. Cortisol helpt ons daarnaast ook met ons dag-nachtritme. Het helpt ons opstaan in de ochtend en moe worden ’s nachts. Op het moment dat jouw lichaam cortisol aanmaakt, voel je je wakker. In de ochtend dus! 

Hoeveel cafeïne per drankje?

DrankjeCafeïne per 100 ml
Filterkoffie70 mg
Senseo koffie80 mg
Nespresso koffie64 mg
Espresso130 mg
Cappuccino130 mg (melk niet meegenomen in 100 ml)
Decaf2,5 mg
Thee (zwart/groen)25 mg
Thee (rooibos)0 mg

Maak nou niet je lichaam in de war.

Op het moment dat er veel cortisol wordt aangemaakt in je lichaam, bijvoorbeeld in de ochtend, en je drinkt koffie, raakt je lichaam in de war. De cafeïne beïnvloedt de cortisolproductie. Je lichaam maakt het minder aan en gaat functioneren op de cafeïne. Je wordt er dus helemaal niet veel wakkerder van. Daarnaast kan je door dagelijks koffie drinken in de ochtend intolerant worden voor cafeïne. Ook al niet handig! Het hele effect van koffie verdwijnt.

Even wachten met je koffie.

Op drie momenten per dag is je cortisollevel hoog. ’s Ochtends vroeg, rond 12.00 uur ’s middags en in de avond kan je je kopje koffie dus het beste laten staan. Wanneer heeft het dan wel nut? Tussen 10.00 en 12.00 uur ’s ochtends en tussen 14.00 en 17.00 uur. Dan heeft je lichaam cafeïne het meest nodig en blijf je alert. Maar ach, niemand is heilig. Een kopje koffie gewoon voor de lekkere smaak mag natuurlijk gewoon wel!

Nog even over thee en cafeïne.

Zwarte en groene thee bevatten theïne, wat hetzelfde is als cafeïne. Wil je je cortisollevel niet beïnvloeden dan moet je deze soorten thee laten staan. Rooibosthee is een kruidenthee en bevat geen cafeïne. Een kop kruidenthee in de ochtend kan dus weer geen kwaad!

Als je koffie neemt omdat je het lekker vindt (zoals ik), vooral doen! Neem je koffie omdat je denkt dat het functioneel is, denk dan zeker na over bovenstaande.

Bronnen:
Quartz
The Washington Post
Voedingscentrum

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Dus eigenlijk is het zo, dat do lang ik koffie heb, hoef ik geen cortisol aan te maken? *zet meer koffie op het boodschappenlijstje*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

PROBEER DE COMMUNITY NU 7 DAGEN GRATIS!

De leukste start van je dag met de Dear Good Morning Community. Elke doordeweekse ochtend staat er een trainer voor je klaar om samen te sporten vanuit de woonkamer.
Yoga, HIIT, krachtles tot aan zumba. De lessen zijn 30 minuten en starten om 06.00 of 06.30 uur. Alles kan je altijd terugkijken.

Ontdek ons maand-thema inclusief leuke challenges en voor je het weet spring jij energiek uit bed. De leukste ochtend community van Nederland met +250 leden.

Let op, je ontvangt binnen 5 minuten een mail met meer informatie en de toegang tot de Community. Check ook je spambox.

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Zoek