Welk fruit wel en juist niet bij PDS?

PDS, oftewel Prikkelbare Darm Syndroom. Ik ken het maar al te goed. Sinds mijn kindertijd heb ik extreme last van PDS. Gelukkig word ik steeds wijzer over wat wel en wat niet kan. Hieronder dé tips om je te helpen bij PDS. Vandaag deel ik welk fruit wel en welk fruit juist niet helpt bij PDS.

In de blog Wat helpt bij PDS + tips gaven we al wat handvatten om met PDS om te gaan. Er lopen echt heel veel mensen rond die behoefte hebben om te praten over PDS en vooral willen ontdekken wat helpt en wat je beter niet kan doen. Voordat je aan deze blog begint, is het belangrijk dat je de vorige blog ook even leest.

Zoveel soorten fruit

Een tijdje terug vroeg ik welke fruitsoort jullie dagelijks nemen. Wooooooop, wat een reacties. Superfijn zeg! Daar kan ik tenminste wat mee, want ik wilde vooral ontdekken welke fruitsoort ik wilde uitzoeken voor deze blog. Uiteindelijk heb ik de tien meest voorkomende fruitsoorten eruit gepikt en die onder de loep genomen.

Ik richt deze blog dus op PDS. Welke fruitsoort kan je beter wel of juist niet nemen met PDS? Let wel: dit is echt heel persoonlijk. PDS is zo’n onwijs brede ziekte, dat het voor sommigen weer juist andersom werkt. Bekijk de tabel en zoek vooral uit wat eventueel voor jou goed kan werken.

Weg met die opgezette buik

Hopelijk kan jij door middel van onderstaande tabel aan de slag om je PDS een beetje onder controle te krijgen, want ooooh niets is vervelender dan de PDS pijn. Heb je aanvullingen of werkt het juist net even anders? Laat vooral een comment achter. Hoe meer informatie, hoe beter.

Banaan. Is prima te doen, zolang de banaan maar écht goed rijp is! Je spijsvertering moet simpelweg meer moeite doen om de voedingsstoffen af te breken en te verteren. Een banaan later op de dag kan ook moeilijker vallen dan wanneer je een banaan in de ochtend of middag neemt. Banaan kan bij sommigen snel voor verstopping zorgen, dus let er goed op.
Appels. Meest voorkomende reactie onder deze Instagram post was: geen appel. Appels zijn een no go bij PDS. Daar ben ik het helemaal mee eens. Bij appels krijg ik het allermeeste last van mijn PDS. Fructose (vruchtensuiker) is een monosaccharide die in grote hoeveelheden PDS-symptomen kan veroorzaken of verergeren. Het is belangrijk dat fructose en glucose in balans zijn, zodat er geen klachten optreden. Sommige fruitsoorten kun je beter vermijden omdat ze veel fructose bevatten, zoals appels. Auuugh!
Kiwi. Perfect. FODMAP-arm*. Uit vele onderzoeken blijkt dat de groene kiwi helpt tegen klachten bij PDS. De gele kiwi is voornamelijk een vitamine C-bom. De groene kiwi helpt bij de spijsvertering en… uit eigen ervaring merk ik dat ik, sinds ik elke morgen een groene kiwi op de lege maag neem, veel beter naar het toilet kan. Kiwi is dus echt een soort van reddend fruitstuk voor mijn PDS.
Aardbeien. FODMAP-arm*. Dus aardbeien kan je prima eten. Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Wist je dat ik aardbeien dus helemaal niet lekker vind? Om die reden neem ik ze dus niet.
Druiven. Men zegt dat druiven FODMAP-arm zijn, maar ikzelf krijg alsnog last van mijn PDS als ik druiven eet. Ik zou zeggen: laat staan of neem een klein trosje. Was ze trouwens heel goed!
Mango. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat elke dag mango eten helpt bij je PDS. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik merk wel dat mango onwijs goed valt. Opvallend. Ik lees veel dat meiden mango juist vermijden omdat ze klachten krijgen. Twijfelgeval dus.
Watermeloen. Fructanen zijn oligosacchariden, net als galactanen. Dit betekent dat het koolhydraten zijn, maximaal 10 ‘suiker’moleculen aan elkaar. Voor ons lichaam moeilijk te verwerken. Zeker wanneer je last hebt van PDS moet je lichaam zoveel moeite doen om watermeloen te verwerken, dat je last kan krijgen. Zodra ik watermeloen heb gehad, ben ik binnen 15 minuten opgeblazen en heb ik last van een harde buik.

Peer. Hetzelfde verhaal als de appel. Een no go, maar wel in mindere mate. Jammer want peer is/was één van mijn favoriete fruitstukken. Ik maak er dus af en toe wel een uitzondering voor.

Blauwe bessen. Kan zeker. En de blauw bes is ook nog eens goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van het verouderingsproces. Eten maar!

Gedroogd fruit. Ik zei het in mijn vorige blog al, maar gedroogd fruit is echt een no go! Als ik er al aan denk krijg ik last van mijn buik – geen joke –
Je lichaam doet enorm veel moeite om gedroogd fruit te verteren dus… gewoon niet doen!

*Fodmap. FODMAPS zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en dan in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren (=opeten) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMAPS. Hierbij komt gas vrij, waardoor symptomen als een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan: PDS. FODMAP-arm betekent dus dat dit niet aan de orde is, en perfect tegen PDS.

Top redmiddel

Kiwi. Ik ben helemaal happy. Wist je dat je fruit, als je PDS hebt, vaak beter kan verdragen als je het op een lege maag eet? Er is dan minder gisting/gasvorming in je maag en darmen en het verteert ook beter. Daarom neem ik nu elke morgen een kiwi, samen met een groot glas water.

No go

Appel. Dat doet gewoon echt pijn. Heb jij dat ook?

Ieder zijn eigen buik

Nogmaals wil ik benadrukken dat iedereen een eigen soort van PDS heeft en dat het enorm kan verschillen. Die organisaties die aangeven wat je wel mag eten en wat je niet mag eten vind ik vreselijk. Niets moet, alles mag! Zeker bij je eigen unieke lichaam.

Heb jij nog specifieke vragen? Laat het me weten! Liever anoniem blijven? Snap ik helemaal. Dan mail je naar [email protected].

?? Nog meer tips om lekker in je vel te komen zitten, meer energie te krijgen of beter te slapen? Bestel dan het Dear Good Morning boek! In 4 simpele stappen helpt Lienke je om zelf ook een ochtendroutine op te stellen, waardoor je fitter, gelukkiger en succesvoller te worden. 


Bronnen
Ik heb naast mijn eigen mening ook diverse bronnen gebruikt.
– https://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet/fodmaps-in-de-voeding/fructanen/
– https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/verminder-pds-symptomen-met-fodmap-2/item27738
– https://www.optimalegezondheid.com/10-beste-tips-om-prikkelbare-darm-klachten-direct-te-verminderen/#6
– https://www.bonusan.com/nl/uw-gezondheid/spijsvertering/mango-aan-te-bevelen-bij-pds/

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

37 reacties

 1. Leuk om te lezen! Ik eet inderdaad iedere ochtend als eerste een kiwi, zonder kiwi kan ik gegarandeerd niet naar het toilet haha. Daarna een rijpe banaan door plantaardige yoghurt of melk, en dan gaat het prima! Van een appel krijg ik echt giga buikpijn en een opgeblazen buik. Blijf ik de hele dag last van hebben.

 2. Ik had het idee dat ik extra last had van appel, maar ik dacht nee dat zal het vast niet zijn. Maar nu wordt het dus bevestigd! Ik ga appel even vermijden de komende tijd. Ik lees niks over sinaasappels/mandarijnen. Daar ben ik ook wel benieuwd naar!

 3. Lienke, exact same hier!
  Mijn tip is de Monash university Fodmap app. Hier staat exact in welke fodmaps er in welk voedingsmiddel zitten en ook hoeveel zodatvje sneller uit kunt vogelen wat wel goed gaat vallen en wat niet ( ik trek bvb polyolen slecht maar fructose gaat best). Love kiwis!!

 4. Ik heb wanneer ik havermout met appel maak en ik de appel dus verwarm dat ik er wel tegen kan maar als ik een losse appel eet ik wel last krijg. Wanneer ik de appel combineer met goede vetten en eiwitten dan gaat het ook al beter. Dan ligt her vooral aan hoe mn darmen al voelen voor ik dat eet.

 5. Hi! Wat handig deze post. Ik had een vraagje over koffie. Kan dat ook een effect hebben op mensen met pds? Ik drink gewoonlijk niet vaak en niet dagelijks koffie. Dus als ik het doe, geeft het meteen een “slechte” reactie. Heb jij hier tips voor uit eigen ervaring? Of misschien een bepaald tijdstip waarop het wel beter kan? .

  1. Hoi Elena,

   Koffie kan zowel een positief als een negatieve invloed hebben op je darmen.
   Dit is ook weer heel persoonlijk, maar de meeste mensen kunnen er beter van naar de wc.
   Daarbij komt wel kijken dat je sneller buikklachten ervaart ‘want er gebeurt daar iets’.
   Wat mij geholpen heeft, is om (extra) veel te bewegen, voldoende water te drinken en de koffie zwart te drinken.

   Groetjes Robin

 6. Super handige blog en zoo vreselijk herkenbaar! Heb je binnenkort misschien nog een blog met meer info over PDS (veel voorkomende voeding waarbij men last krijgt etc) voor de newbies onder ons ?(a.k.a. Me??‍♀️)

 7. Mijn darmen gaan helemaal opblazen van druiven. Alleen, heel vreemd, als ik druiven bij mijn
  Iunch eet. Ik draai daarom nooit strakke kleding want ik lijk dan net zwanger…. hetzelfde toch ook wel met appels. Jammer want ik vind beide vruchten heerlijk…..

  1. IK denk dat het bij ieder persoon anders is waar ze wel tegen kennen ik lees dat er personen zijn die niet tegen appels kennen Ik juist wel dat is dij ieder een anders mvg

 8. Hello,

  Bij veel mensen werkt banaan juist om niet naar de wc te kunnen.
  Als ik het in de ochtend eet, heb ik daar niet veel last van.
  En wanneer mijn darmen overstuur zijn (vooral opgeblazen en zeurend), drink ik het liefst een glas Sterrenmunt-thee en eet ik een banaan :-).

  Wat betreft de kiwi: deze eet ik ongeveer een half uur nadat ik heb avond gegeten.
  Deze eet ik dan met schil op. Doen meer mensen dit?
  Dit schijnt wel erg gezond te zijn!

  De appel zorgt bij mij niet direct voor problemen, maar ik kan mij wel voorstellen dat hij een boosdoener kan zijn.

  Groetjes Robin

 9. Eigenlijk heel anders…
  Paar druiven oke mits schil zacht, banaan oke.
  Appel meestal niet goed,
  Kiwi gold max een halve anders word het rennen…
  Zo zie je maar verschilt en hoop.

 10. Banaan NO GO

  Appel NO GO daarom eet ik wel appelcompote in mate

  Druiven NO GO druiven kan je niet schillen en de schil gaat bij ons gisten dat maakt gas en opgeblazen buik en gaskrampen tot gevolg

 11. Op de site van gezonderleven.com lees ik dat watermeloenen geweldig zijn bij mensen met PDS.

  Wat een verschillende opvattingen dan toch….l

  En ik heb vanmiddag een mango gegeten waardoor ik maar niet van het toilet af kom…..

 12. Ik ook na het eten van kiwi erge darmkrampen en opgeblazen buik. Bij appel weer niet, zelfde geld voor watermeloen prima te doen.

 13. Ik eet dagelijks een Banaan gewoon een Gele,….. ikverdraag niets anders,wbt. Fruit, ook voor het slapen een Banaan, ivm. de Triptofaan” nu ook Blauwe Bessen toegevoegd, een handje, ik moet hier van te vaak naar het toilet, werkt erg op mijn Darmen. Jammer!

 14. Bij het eten van een appel op nuchtere maag heb ik kortstondige maar hevige pijn (niet in de maag of darmen )in mijn borstkast
  dat verder trekt tot in mijn bovenarmen. Met appelsap kan ik dezelfde pijn ervaren.

  1. Hey, ik heb net hetzelfde als ik zo een appel eet. Ook als ik deze overdag meeneem als tussendoortje. En zonder schil,ook.

 15. Mijn zoon heeft ook pds dus we zijn nog heel erg aan het zoeken. Sowieso alles lactosevrij..maar toch Zit er af en toe iets bij dat ik denk hm..hoe kan dat? Net bijvoorbeeld sojamelk met rijst en kokos, aardbeien en ananas en gelijk buikpijn..gisyer hetzelfde en toen geen last word er best wel moedeloos van :(

 16. Sonja, had je die rijst op de dag zelf gekookt of kwam die uit de ijskast?
  Ik heb het idee dat ik meer last heb van eten van een dag oud. Maar ook weer niet altijd.

  1. En is het witte rijst of zilvervlies rijst? Dit maakt ook veel uit. Witte rijst is minder goed te verdragen/verteren. Zilvervlies rijst is veel beter verteerbaar en een stuk gezonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Search