Welk fruit wel en juist niet bij PDS?

brooke-lark-261287-unsplash

PDS, oftewel Prikkelbare Darm Syndroom. Ik ken het maar al te goed. Sinds mijn kindertijd heb ik extreme last van PDS. Gelukkig word ik steeds wijzer over wat wel en wat niet kan. Hieronder dé tips om je te helpen bij PDS. Vandaag deel ik welk fruit wel en welk fruit juist niet helpt bij PDS.

Maar eerst: wat top dat deel 1 Wat helpt bij PDS + tips zo onwijs goed is gelezen. Er lopen dus veel meiden rond die behoefte hebben om te praten over PDS en vooral willen ontdekken wat helpt en wat je beter niet kan doen. Voordat je aan deze blog begint, is het belangrijk dat je deel 1 ook gelezen hebt.

Zoveel soorten fruit

Een tijdje terug vroeg ik welke fruitsoort jullie dagelijks nemen. Wooooooop, wat een reacties. Superfijn zeg! Daar kan ik tenminste wat mee, want ik wilde vooral ontdekken welke fruitsoort ik wilde uitzoeken voor deze blog. Uiteindelijk heb ik de tien meest voorkomende fruitsoorten eruit gepikt en die onder de loep genomen.

Ik richt deze blog dus op PDS. Welke fruitsoort kan je beter wel of juist niet nemen met PDS? Let wel: dit is echt heel persoonlijk. PDS is zo’n onwijs brede ziekte, dat het voor sommigen weer juist andersom werkt. Bekijk de tabel en zoek vooral uit wat eventueel voor jou goed kan werken.

Weg met die opgezette buik

Hopelijk kan jij door middel van onderstaande tabel aan de slag om je PDS een beetje onder controle te krijgen, want ooooh niets is vervelender dan de PDS pijn. Heb je aanvullingen of werkt het juist net even anders? Laat vooral een comment achter. Hoe meer informatie, hoe beter.

Banaan. Is prima te doen, zolang de banaan maar écht goed rijp is! Je spijsvertering moet simpelweg meer moeite doen om de voedingsstoffen af te breken en te verteren. Een banaan later op de dag kan ook moeilijker vallen dan wanneer je een banaan in de ochtend of middag neemt. Banaan kan bij sommigen snel voor verstopping zorgen, dus let er goed op.
Appels. Meest voorkomende reactie onder deze Instagram post was: geen appel. Appels zijn een no go bij PDS. Daar ben ik het helemaal mee eens. Bij appels krijg ik het allermeeste last van mijn PDS. Fructose (vruchtensuiker) is een monosaccharide die in grote hoeveelheden PDS-symptomen kan veroorzaken of verergeren. Het is belangrijk dat fructose en glucose in balans zijn, zodat er geen klachten optreden. Sommige fruitsoorten kun je beter vermijden omdat ze veel fructose bevatten, zoals appels. Auuugh!
Kiwi. Perfect. FODMAP-arm*. Uit vele onderzoeken blijkt dat de groene kiwi helpt tegen klachten bij PDS. De gele kiwi is voornamelijk een vitamine C-bom. De groene kiwi helpt bij de spijsvertering en… uit eigen ervaring merk ik dat ik, sinds ik elke morgen een groene kiwi op de lege maag neem, veel beter naar het toilet kan. Kiwi is dus echt een soort van reddend fruitstuk voor mijn PDS.
Aardbeien. FODMAP-arm*. Dus aardbeien kan je prima eten. Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Wist je dat ik aardbeien dus helemaal niet lekker vind? Om die reden neem ik ze dus niet.
Druiven. Men zegt dat druiven FODMAP-arm zijn, maar ikzelf krijg alsnog last van mijn PDS als ik druiven eet. Ik zou zeggen: laat staan of neem een klein trosje. Was ze trouwens heel goed!
Mango. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat elke dag mango eten helpt bij je PDS. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik merk wel dat mango onwijs goed valt. Opvallend. Ik lees veel dat meiden mango juist vermijden omdat ze klachten krijgen. Twijfelgeval dus.
Watermeloen. Fructanen zijn oligosacchariden, net als galactanen. Dit betekent dat het koolhydraten zijn, maximaal 10 ‘suiker’moleculen aan elkaar. Voor ons lichaam moeilijk te verwerken. Zeker wanneer je last hebt van PDS moet je lichaam zoveel moeite doen om watermeloen te verwerken, dat je last kan krijgen. Zodra ik watermeloen heb gehad, ben ik binnen 15 minuten opgeblazen en heb ik last van een harde buik.

Peer. Hetzelfde verhaal als de appel. Een no go, maar wel in mindere mate. Jammer want peer is/was één van mijn favoriete fruitstukken. Ik maak er dus af en toe wel een uitzondering voor.

Blauwe bessen. Kan zeker. En de blauw bes is ook nog eens goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van het verouderingsproces. Eten maar!

Gedroogd fruit. Ik zei het in mijn vorige blog al, maar gedroogd fruit is echt een no go! Als ik er al aan denk krijg ik last van mijn buik – geen joke –
Je lichaam doet enorm veel moeite om gedroogd fruit te verteren dus… gewoon niet doen!

*Fodmap. FODMAPS zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en dan in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren (=opeten) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMAPS. Hierbij komt gas vrij, waardoor symptomen als een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan: PDS. FODMAP-arm betekent dus dat dit niet aan de orde is, en perfect tegen PDS.

Top redmiddel

Kiwi. Ik ben helemaal happy. Wist je dat je fruit, als je PDS hebt, vaak beter kan verdragen als je het op een lege maag eet? Er is dan minder gisting/gasvorming in je maag en darmen en het verteert ook beter. Daarom neem ik nu elke morgen een kiwi, samen met een groot glas water.

No go

Appel. Dat doet gewoon echt pijn. Heb jij dat ook?

Ieder zijn eigen buik

Nogmaals wil ik benadrukken dat iedereen een eigen soort van PDS heeft en dat het enorm kan verschillen. Die organisaties die aangeven wat je wel mag eten en wat je niet mag eten vind ik vreselijk. Niets moet, alles mag! Zeker bij je eigen unieke lichaam. In mijn volgende blog wil ik je namelijk vertellen hoe ik mijn lichaam heb geleerd om langzaamaan lactose te accepteren (kwark etc.).

Heb jij nog specifieke vragen? Laat het me weten! Liever anoniem blijven? Snap ik helemaal. Dan mail je naar lienke@deargoodmorning.com.

(Foto’s zijn gemaakt door Daphne Ponsteen)Welk fruit bij PDS en welke juist niet? Dear Good Morning vertelt, opgezette buik

Bronnen
Ik heb naast mijn eigen mening ook diverse bronnen gebruikt.
– https://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet/fodmaps-in-de-voeding/fructanen/
– https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/verminder-pds-symptomen-met-fodmap-2/item27738
– https://www.optimalegezondheid.com/10-beste-tips-om-prikkelbare-darm-klachten-direct-te-verminderen/#6
– https://www.bonusan.com/nl/uw-gezondheid/spijsvertering/mango-aan-te-bevelen-bij-pds/

Dit vind jij vast ook leuk:

15 Responses to “Welk fruit wel en juist niet bij PDS?”

Avatar

september 05, 2018 at 2:41 pm, Laura said:

Leuk om te lezen! Ik eet inderdaad iedere ochtend als eerste een kiwi, zonder kiwi kan ik gegarandeerd niet naar het toilet haha. Daarna een rijpe banaan door plantaardige yoghurt of melk, en dan gaat het prima! Van een appel krijg ik echt giga buikpijn en een opgeblazen buik. Blijf ik de hele dag last van hebben.

Reply

Avatar

september 07, 2018 at 8:38 pm, Lienke said:

Jaa bizar hoe goed de kiwi helpt he?

Reply

Avatar

september 05, 2018 at 4:40 pm, Lisa said:

Ik had het idee dat ik extra last had van appel, maar ik dacht nee dat zal het vast niet zijn. Maar nu wordt het dus bevestigd! Ik ga appel even vermijden de komende tijd. Ik lees niks over sinaasappels/mandarijnen. Daar ben ik ook wel benieuwd naar!

Reply

Avatar

september 07, 2018 at 8:38 pm, Lienke said:

Zou de appel zeker dan even skippen! Oei, dat zal ik eens uitzoeken

Reply

Avatar

september 05, 2018 at 5:11 pm, evy said:

Goed artikel! Bij het fodmap dieet mag banaan wel maar dan juist alleen groene (daar zitten minder fodmap’s in)

Reply

Avatar

september 07, 2018 at 8:38 pm, Lienke said:

Ooh, meen je? Daar krijg ik echt last van!

Reply

Avatar

september 07, 2018 at 7:41 am, Fleur said:

Lienke, exact same hier!
Mijn tip is de Monash university Fodmap app. Hier staat exact in welke fodmaps er in welk voedingsmiddel zitten en ook hoeveel zodatvje sneller uit kunt vogelen wat wel goed gaat vallen en wat niet ( ik trek bvb polyolen slecht maar fructose gaat best). Love kiwis!!

Reply

Avatar

september 07, 2018 at 8:39 pm, Lienke said:

Mega thanks voor de tip!

Reply

Avatar

september 09, 2018 at 9:10 pm, Chanou said:

Ik heb wanneer ik havermout met appel maak en ik de appel dus verwarm dat ik er wel tegen kan maar als ik een losse appel eet ik wel last krijg. Wanneer ik de appel combineer met goede vetten en eiwitten dan gaat het ook al beter. Dan ligt her vooral aan hoe mn darmen al voelen voor ik dat eet.

Reply

Avatar

september 11, 2018 at 1:44 pm, Elena said:

Hi! Wat handig deze post. Ik had een vraagje over koffie. Kan dat ook een effect hebben op mensen met pds? Ik drink gewoonlijk niet vaak en niet dagelijks koffie. Dus als ik het doe, geeft het meteen een “slechte” reactie. Heb jij hier tips voor uit eigen ervaring? Of misschien een bepaald tijdstip waarop het wel beter kan? .

Reply

Avatar

september 13, 2018 at 5:14 am, Zoë said:

Super handige blog en zoo vreselijk herkenbaar! Heb je binnenkort misschien nog een blog met meer info over PDS (veel voorkomende voeding waarbij men last krijgt etc) voor de newbies onder ons ?(a.k.a. Me??‍♀️)

Reply

Avatar

september 13, 2018 at 10:41 am, Lienke said:

He Zoe, super fijn dat je iets hebt aan de blog, dus maar gauw met deel 3 bezig gaan!

Reply

december 06, 2018 at 5:40 pm, 5 x gênante sportblunders - DEAR GOOD MORNING said:

[…] eens zijn dat je de verkeerde spier ontspant. Kan de beste overkomen, zeker als je last hebt van PDS. De meest gênante scheten zijn dan toch wel die tijdens een yogalesje. Net als iedereen heerlijk […]

Reply

juli 19, 2019 at 10:30 am, WEET WAAROM JE KIWI’S EET. - DEAR GOOD MORNING said:

[…] Ik vind dat de kiwi wat meer gewaardeerd mag worden, ondanks dat de meeste mensen sneller voor ander  fruit kiezen. Want kiwi staat absoluut op nummer één als het gaat om hoeveelheid vitamines. En wist je al dat […]

Reply

Avatar

augustus 28, 2019 at 12:09 pm, Dennis said:

What about mandarijnen? 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots