Bereik jij minder dan je zou willen? Baal jij vaak dat je aan het einde van de dag te to-dolijstje niet af hebt? Kan je je niet concentreren en is de dag om voordat je het weet? Je bent niet de enige. Probeer eens een productiviteitsmethode uit. Dat gaat je zeker helpen om meer werk te verzetten in dezelfde tijd.
Eat that frog
Succesvolle mensen zijn heel goed in het niet uitstellen van taken die prioriteit hebben. Dat is hun key tot succes. Het klinkt zo simpel. Uitstellen is menseigen, maar je kan het tegengaan gelukkig. Begin jouw dag daarom met de taak waar je het meest tegenop ziet, de taak die het meest prioriteit heeft. Brian Tracy noemt deze theorie: eat that frog. Jouw kikker is de belangrijkste taak die je vrijwel zeker voor je uit gaat schuiven. Toch is het ook de taak die de grootste positieve impact op je leven gaat hebben. Begin met die kikker. Alleen dan kom je vooruit.
Je mail is vaak niet de belangrijkste taak, terwijl we toch heel erg geneigd zijn daarmee te beginnen. Als je er elke dag bewust rekening mee houdt met welke taak je begint, bijvoorbeeld in je planning, dan komt het goed. Juist die lastige to do’s moet je niet uitstellen, dan word je nooit succesvol.
In zijn boek Eat that frog geeft Brian Tracy 21 praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen.
Pomodoro
De pomodoro-techniek werkt fantastisch. De Italiaan Francesco Cirillo, de bedenker van dit fenomeen, had veel last van afleiding en ook van collega’s die tegen hem bleven praten. Op een dag pakte hij een timer die eruit zag als een tomaat uit de keuken. Hij zette hem op 25 minuten. Dat was precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen. Zo simpel is het. Deze methode draait om 25 minuten gefocust werken en dan een kleine pauze nemen.
Na elke 25 minuten gefocust werken neem je 5 minuten pauze. Na 4 taken, in totaal dus 2 uur, neem je een lange pauze, zo’n 10 tot 15 minuten. Precies genoeg voor wat afleiding om daarna weer gefocust door te kunnen. Je krijgt door deze methode veel meer gedaan door je focus op een taak. In zijn boek De pomodoro-techniek geeft hij nog veel meer informatie en goede tips om deze methode toe te passen.
Lukt het je niet om te concentreren? Stap 4 van de DGM-ochtendroutine draait helemaal om meer motivatie krijgen. Je vindt er ontzettend veel tips om nu wel echt je doelen te behalen.
Getting things done
Verzamel alles op één plek, dat is het beginsel van de productiviteitsmethode Gettings things done. Superhandig, want daardoor blijft het niet in je hoofd rondspoken. Ook heb je slechts één to-dolijst in plaats van meerdere, zoals je mailbox, agenda, Trello, WhatsApp en Skype. David Allen is de bedenker van deze methode. Hij schreef er zelfs het boek Getting This Done over dat een bestseller is. Zijn idee is samengevat:
- Collect: verzamel al je gedachten, to do’s, to read’s, eigenlijk alles wat je moet onthouden. Dat kan in een notitieboek, in je telefoon, in je inbox of een andere verzamelplek. Op één plek. De bucket noemt hij deze plek.
- Process: ga alle items in the bucket na. Kost het minder dan een minuut om het uit te voeren? Doe het dan meteen. Bepaal bij de overige taken of je het kunt uitbesteden of moet opnemen in de actielijst.
- Organize: organiseer de actielijst. Bedenk voor elke actie de vervolgactie die je nu kunt doen, maak projecten aan, zet acties in de wacht of zet ze op de lijst ooit/misschien.
- Review: bekijk de lijsten met acties en herorganiseer minimaal een keer per week.
- Do: besteed tijd aan het uitvoeren van je acties.
Door zijn productiviteitsmethode kan je snel informatie filteren en inschatten op prioriteit. Hierdoor is alle niet-relevante informatie op dit moment uit zicht en popt het pas weer op in je hoofd als je het nodig hebt. Hierdoor heb je alle rust om bezig te zijn met taken die er op dit moment toe doen.
De chain-methode
Dit vind ik deze productiviteitsmethode echt interessant en het bevestigt alleen maar dat de Dear Good Morning-routine echt werkt. Dit herken je vast. Je wilt elke dag 10.000 stappen zetten en bent enorm gemotiveerd om dat te doen. Dag 1 gaat het goed, dag 2 ook en zo heb je de eerste week al 7 dagen elke dag minimaal 10.000 stappen gezet. ’s Avonds ga je een extra blokje om zodat je je stappendoel haalt. Het gaat dagenlang of misschien wel wekenlang goed. Tot je één keer overslaat. BAM! Dat was het. De keten is verbroken en jouw stappenrecord is verleden tijd.
Dat is exact waar de chain-methode van Jerry Seinfield om gaat. Don’t break the chain. Sla geen dag over. Zorg ervoor dat je elke dag iets doet. In zijn geval: liever één zin aan zijn script schrijven, dan niks. Hij heeft echt een punt. Zelfs als het niet lukt om naar de sportschool te gaan ’s ochtends, probeer dan thuis iets aan sport te doen. Al is het maar een minuut planken. Je lichaam blijft hierdoor in dagelijkse sportmodus. Dat maakt het makkelijk om morgen wel weer te gaan.
Heb jij ervaring met een van deze methodes of misschien zelfs met een andere productiviteitsmethode? Laat het weten in de reacties hieronder, zodat anderen hier ook wat aan hebben.
Eén reactie
Leuke verzameling! En de technieken zijn ook nog eens goed te combineren. Er zijn ook handige apps voor GTD (ik gebruik zelf Todoist) pomodoro en de chain methode. Veel succes ermee!