Welke soorten slaap zijn er?

Dat genoeg slapen belangrijk is, weten we allemaal. Wat je moet doen om beter in slaap te vallen, weten we ook. Dat heb je hier gelezen.  Maar welke soorten slaap zijn er? Ik leg het je uit.

Je kent het gevoel vast wel. De wekker gaat precies op het moment dat je aan het dromen bent. Of je bent juist in hele diepe slaap, waardoor de wekker van heel ver lijkt te komen. Zo irritant!

Niet alle soorten slaap zijn hetzelfde. In totaal zijn er vijf soorten slaap, waarvan de REM-slaap de bekendste is. Deze vijf soorten doorloop je iedere nacht vijf à zes keer. Elke nacht doorloop je dus vijf of zes min of meer dezelfde cyclussen. Hoe lang elke fase duurt, is bij iedereen anders en heeft te maken met onder andere leeftijd en gemoedstoestand.

Fase 1: Inslaap fase

De inslaap fase duurt slechts enkele minuten en is het moment waarop je in slaap probeert te komen. Je wordt wellicht nog wat afgeleid door geluiden of gaat nog even snel daar de WC en probeert dan opnieuw te slapen.

Soorten_slaap

Fase 2: Lichte slaap

Je spieren ontspannen, je lichaamstemperatuur daalt en het bewustzijn wordt minder. Deze fase duurt maar een paar minuten. Overdag zit je ook wel eens in deze fase. Als je een nachtje hebt doorgehaald bijvoorbeeld en overdag zit te vechten tegen de slaap. En als je ’s nachts bijna in slaap bent en ineens een schok voelt. Dat gevoel als of je van de trap valt. Je bent dan weer helemaal wakker. Ook word je in deze fase gemakkelijk wakker van geluiden.

soorten slaap

Fase 3: Diepe slaap

Op dit moment ben je in diepe slaap en slaap je door de meeste geluiden en bewegingen heen. Je lichaam is volop bezig met fysiek herstel. Een erg belangrijke fase om je lichaam de volgende dag optimaal te kunnen gebruiken. Diepe slaap is onwijs belangrijk voor je ontwikkeling. In de cursus beter slapen in de DGM Hub leer jij om beter en dieper te slapen.

 REM-slaap

De REM-slaap (Rapid-Eye-Movement) is de fase waarin je droomt. Je spieren zijn ‘verlamd’, zodat je niet uit bed kunt springen om je droom uit te voeren. Gelukkig maar. Je ogen bewegen ontzettend snel onder je oogleden. Ook je hersenen zijn erg actief. Wetenschappers zijn er niet over uit waarom dit zo is. Een vermoeden is omdat je hersenen in deze fase veel informatie aan het verwerken zijn.

Nu ben ik benieuwd: droom jij vaak? Kun jij je dromen altijd herinneren?

Nieuwsbrief

Wil je meer gratis ochtendtips en inspiratie? Meld je aan voor de dear Good Morning Nieuwsbrief

Energizer voor bedrijven

Geef je team een boost met de Dear Good Morning Energizer!

Community

De leukste start van de ochtend met de community. 6 live lessen per week vanuit je woonkamer

Bestel het DGM boek

Ontdek dé succesformule van Dear Good Morning. Bestel het boek en ga direct aan de slag!

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

  1. Altijd leuk dit soort informatieve stukjes. ? Ik kan m’n dromen bepaalde periodes heel goed herinneren! Soms is het wel zo dat ik me gedurende de dag de droom ineens herinner en dan steeds meer. Vaak ook heel gedetailleerd en met de gekste dingen erin verwerkt. ? Veel dingen waar ik over nagedacht heb, meegemaakt heb of heb gezien op mijn telefoon voor het slapen gaan, worden verwerkt in mijn dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dear Good Morning

5-Daagse WAKE UP challenge!

Spring uit bed en geef je ochtenden een geweldige start! Welkom bij de 5-Daagse WAKE UP Challenge, waar elke dag een nieuwe kans is om je dag te beginnen met energie, enthousiasme en positiviteit.

De februari editie 2024 is nu al uitverkocht, maar schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de volgende 5-Daagse Wake Up challenge

Dear Good Morning

Prijsaanvraag

Dear Good Morning

Retreat 2024!

Workouts, aerobics, yoga, meditaties, workshops, bonte avond bij het kampvuur, veel verrassingen en heel veel gezelligheid!

De editie 2024 is nu al uitverkocht, maar je kunt je altijd inschrijven voor de wachtlijst voor de 3e editie die van 28-30 juni 2024 is!

Dear Good Morning

Community

Word jij ook een ochtendgekkie? Met meer dan 300 leden, de leukste en enthousiaste ochtendberichten. Motivatie waar je U tegen zegt. Elke ochtend een virtuele live les vanuit je woonkamer. Welkom! Pak de ochtend voor jezelf. 

Probeer het nu 7-dagen GRATIS uit. 

Selecteer of jij per kwartaal of per jaar wil betalen, vul de gegevens in en je bent er helemaal klaar voor. Na de proefperiode wordt je abonnement AUTOMATISCH verlengd volgens de opgegeven betaalmethode. Je kan in je account zelf binnen de 7 dagen gratis opzeggen!

Zoek