Dat genoeg slapen belangrijk is, weten we allemaal. Wat je moet doen om beter in slaap te vallen, weten we ook. Dat heb je hier gelezen. Maar welke soorten slaap zijn er? Ik leg het je uit.
Je kent het gevoel vast wel. De wekker gaat precies op het moment dat je aan het dromen bent. Of je bent juist in hele diepe slaap, waardoor de wekker van heel ver lijkt te komen. Zo irritant!
Niet alle soorten slaap zijn hetzelfde. In totaal zijn er vijf soorten slaap, waarvan de REM-slaap de bekendste is. Deze vijf soorten doorloop je iedere nacht vijf à zes keer. Elke nacht doorloop je dus vijf of zes min of meer dezelfde cyclussen. Hoe lang elke fase duurt, is bij iedereen anders en heeft te maken met onder andere leeftijd en gemoedstoestand.
Fase 1: Inslaap fase
De inslaap fase duurt slechts enkele minuten en is het moment waarop je in slaap probeert te komen. Je wordt wellicht nog wat afgeleid door geluiden of gaat nog even snel daar de WC en probeert dan opnieuw te slapen.
Fase 2: Lichte slaap
Je spieren ontspannen, je lichaamstemperatuur daalt en het bewustzijn wordt minder. Deze fase duurt maar een paar minuten. Overdag zit je ook wel eens in deze fase. Als je een nachtje hebt doorgehaald bijvoorbeeld en overdag zit te vechten tegen de slaap. En als je ’s nachts bijna in slaap bent en ineens een schok voelt. Dat gevoel als of je van de trap valt. Je bent dan weer helemaal wakker. Ook word je in deze fase gemakkelijk wakker van geluiden.
Fase 3: Diepe slaap
Op dit moment ben je in diepe slaap en slaap je door de meeste geluiden en bewegingen heen. Je lichaam is volop bezig met fysiek herstel. Een erg belangrijke fase om je lichaam de volgende dag optimaal te kunnen gebruiken. Diepe slaap is onwijs belangrijk voor je ontwikkeling. In de cursus beter slapen in de DGM Hub leer jij om beter en dieper te slapen.
REM-slaap
De REM-slaap (Rapid-Eye-Movement) is de fase waarin je droomt. Je spieren zijn ‘verlamd’, zodat je niet uit bed kunt springen om je droom uit te voeren. Gelukkig maar. Je ogen bewegen ontzettend snel onder je oogleden. Ook je hersenen zijn erg actief. Wetenschappers zijn er niet over uit waarom dit zo is. Een vermoeden is omdat je hersenen in deze fase veel informatie aan het verwerken zijn.
Nu ben ik benieuwd: droom jij vaak? Kun jij je dromen altijd herinneren?
9 reacties
Altijd leuk dit soort informatieve stukjes. ? Ik kan m’n dromen bepaalde periodes heel goed herinneren! Soms is het wel zo dat ik me gedurende de dag de droom ineens herinner en dan steeds meer. Vaak ook heel gedetailleerd en met de gekste dingen erin verwerkt. ? Veel dingen waar ik over nagedacht heb, meegemaakt heb of heb gezien op mijn telefoon voor het slapen gaan, worden verwerkt in mijn dromen.