Welke soorten slaap zijn er?

cel-lisboa-73965

Dat genoeg slapen belangrijk is, weten we allemaal. Wat je moet doen om beter in slaap te vallen, weten we ook. Dat heb je hier gelezen.  Maar welke soorten slaap zijn er? Ik leg het je uit.

Je kent het gevoel vast wel. De wekker gaat precies op het moment dat je aan het dromen bent. Of je bent juist in hele diepe slaap, waardoor de wekker van heel ver lijkt te komen. Zo irritant!

Niet alle soorten slaap zijn hetzelfde. In totaal zijn er vijf soorten slaap, waarvan de REM-slaap de bekendste is. Deze vijf soorten doorloop je iedere nacht vijf à zes keer. Elke nacht doorloop je dus vijf of zes min of meer dezelfde cyclussen. Hoe lang elke fase duurt, is bij iedereen anders en heeft te maken met onder andere leeftijd.

Fase 1: Inslapen/lichte slaap

Dit is de lichte slaap. Je spieren ontspannen, je lichaamstemperatuur daalt en het bewustzijn wordt minder. Deze fase duurt maar een paar minuten. Overdag zit je ook wel eens in deze fase. Als je een nachtje hebt doorgehaald bijvoorbeeld en overdag zit te vechten tegen de slaap. En als je ’s nachts bijna in slaap bent en ineens een schok voelt.

Dat gevoel als of je van de trap valt. Je bent dan weer helemaal wakker. Ook word je in deze fase gemakkelijk wakker van geluiden.

Soorten_slaap

Fase 2: Correcte slaap

De ademhaling wordt regelmatiger, het hartritme daalt, de spieren zijn ontspannen en de slaap wordt steeds dieper. Je ogen komen nu tot rust en je spieren zijn bijna helemaal ontspannen. De fase duurt ongeveer 10 tot 25 minuten.

soorten slaap

Fase 3: Diepe slaap

Het is ongeveer 35 tot 45 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Op dit moment ben je in diepe slaap en slaap je door de meeste geluiden en bewegingen heen.

Fase 4: Hele diepe slaap

Nu ben je heel diep in slaap. Je lichaam is volop bezig met fysiek herstel. Een erg belangrijke fase voor de fanatieke sporters onder ons dus!

Fase 5: REM-slaap

De REM-slaap (Rapid-Eye-Movement) is de fase waarin je droomt. Je spieren zijn ‘verlamd’, zodat je niet uit bed kunt springen om je droom uit te voeren. Gelukkig maar. Je ogen bewegen ontzettend snel onder je oogleden. Ook je hersenen zijn erg actief. Wetenschappers zijn er niet over uit waarom dit zo is. Een vermoeden is omdat je hersenen in deze fase veel informatie aan het verwerken zijn.

Nu ben ik benieuwd: droom jij vaak? Kun jij je dromen altijd herinneren?

Dit vind jij vast ook leuk:

6 Responses to “Welke soorten slaap zijn er?”

Avatar

september 07, 2017 at 9:20 am, Lieke said:

Altijd leuk dit soort informatieve stukjes. ? Ik kan m’n dromen bepaalde periodes heel goed herinneren! Soms is het wel zo dat ik me gedurende de dag de droom ineens herinner en dan steeds meer. Vaak ook heel gedetailleerd en met de gekste dingen erin verwerkt. ? Veel dingen waar ik over nagedacht heb, meegemaakt heb of heb gezien op mijn telefoon voor het slapen gaan, worden verwerkt in mijn dromen.

Reply

oktober 01, 2018 at 6:54 am, Is snoozen goed voor je of juist niet? | DEAR GOOD MORNING said:

[…] moment voor jou om wakker te worden. Je slaap werkt namelijk in cycli van verschillende fasen. Hier is al eerder een artikel over geschreven, maar in het kort komt het op het volgende neer: een cyclus duurt 90-100 minuten. Idealiter gaan er […]

Reply

maart 17, 2019 at 5:32 am, Nachtmerries? Dit kan jij er aan doen! - DEAR GOOD MORNING said:

[…] nachtmerrie vaker wakker zult worden. Nachtmerries komen voor tijdens de REM slaap, fase 5 van je slaapcyclus. Dan is er ook nog nachtterreur, de overtreffende trap van een nachtmerrie waarbij de angst of […]

Reply

mei 22, 2019 at 4:58 pm, Seks met je ex en nog vier dromen uitgelegd - DEAR GOOD MORNING said:

[…] droomt, of je ze nu onthoudt of niet. Dromen gebeurt in de vijfde fase van je slaapcyclus, ofwel de REM-slaap. Hoewel je dromen niet letterlijk hoeft te nemen, zeggen ze vaak wel degelijk iets over jou. […]

Reply

mei 31, 2019 at 3:13 pm, Wat gebeurt er als je te veel slaapt? - DEAR GOOD MORNING said:

[…] bent júist moe. Dit zou kunnen komen doordat je niet een volledige slaapcyclus afmaakt, maar halverwege wakker wordt. ‘Verkeerd’ uitslapen kan dan uitpakken als een […]

Reply

juli 19, 2019 at 11:17 am, Nachtmerries? Dit kan je er aan doen! – Vondelgym said:

[…] nachtmerrie vaker wakker zult worden. Nachtmerries komen voor tijdens de REM slaap, fase 5 van je slaapcyclus. Dan is er ook nog nachtterreur, de overtreffende trap van een nachtmerrie waarbij de angst of […]

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Extra ochtendmotivatie in je MAILbox?

Wekelijks ontvang je nog meer ochtendgekte in je mailbox. Ready to become a morningfreak?

Wat kan je verwachten?

  • Tips om je DGM-routine sneller voor elkaar te krijgen
  • Je bent als eerst op de hoogte van events of talks
  • Altijd een persoonlijk bericht
  • Kortingen en extra win-acties

Een ochtendmens is..

Goedeslaper
Betere slaper
Doelen
Gemotiveerd
Fitter
Fitter

Je ochtend besteden aan..

hotspots icon
Workouts
Challenges
Challenges
Gekheid
Hotspots