Voor me zie ik een hele wand vol prachtige hardloopschoenen in de mooiste kleuren. De een nog mooier dan de ander. Maar hoe kies je de juiste hardloopschoenen? Ik heb geen idee! Dus deed ik dé grote test bij Perry Sport.
Na mijn vorige blog met tips om te beginnen met hardlopen kreeg ik zoveel vraag naar hoe je dan de juiste hardloopschoenen kiest. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Of nouja niet ik.. maar editor Eleni wilde dit gaan testen, ikzelf doe te weinig aan hardlopen om het goed te beoordelen.
Verschillende soorten schoenen en voeten
Mijn belangrijkste vraag was: wat is het verschil tussen al die hardloopschoenen aan de muur? Kan ik een goedkope schoen kiezen als ik net begin met hardlopen? Nando, de hardloopschoenenspecialist van de Perry Sport op de Kalverstraat, heeft me in enkele minuten klaargestoomd om te leren de beste schoenen te kiezen. Bij het kiezen van een passende hardloopschoen is het belangrijk om te kijken naar de stand van de voet en nog belangrijker: de afwikkeling. Er zijn namelijk drie soorten voeten:
- Neutrale voeten
- Overpronerende voeten (enkel kantelt te veel naar binnen)
- Onderpronerende voeten (enkel kantelt te veel naar buiten)
Iemand met neutrale voeten kan op neutrale schoenen lopen. Logisch! Heb je overpronerende voeten dan doe je goed aan antipronatieschoenen. Onderpronerende voeten hebben stabiele neutrale schoenen nodig.
Waarom is het belangrijk de juiste schoen te kiezen?
Dat antwoord is super simpel. Lopen op de verkeerde schoenen of op schoenen met te weinig demping kan blessures aan knieën, heupen, onderrug en voeten veroorzaken. Oei! Ook kan het veel spierpijn veroorzaken waardoor je minder vaak en met minder plezier gaat hardlopen. Met de juiste schoen en demping heb je bijna geen last van spierpijn na je hardlooprondje. Wat top!
Welke schoen past bij mijn voet? Onderzoek!
Om te onderzoeken welke schoen bij mijn voet past, moet ik op mijn sokken op een fancy apparaat staan. Dit apparaat meet van alles: onder andere welke maat mijn voeten exact hebben, de omtrek en de stand van mijn voeten en de drukpunten. Op het scherm verschijnt vervolgens een 3D-tekening van mijn beide voeten en alle gegevens.
Niet alle winkels die hardloopschoenen verkopen, maken gebruik van een goede voetscan. Sommige winkels maken enkel een filmpje van je voeten, anderen maken een 2D-scan. De 3D-scan die Perry Sport in de Kalverstraat is echt uniek, daar is Perry een voorloper in. Het is dus ook belangrijk dat je kritisch kijkt naar welke scan er wordt gebruikt om de juiste hardloopschoen te bepalen.
Daarna mag ik gaan rennen op de loopband. Terwijl ik dat doe wordt er een slowmotion-filmpje gemaakt waarop de afwikkeling van mijn voeten goed te zien is.
Mijn uitslag
Jeetje, toen ik de uitslag van de video zag, werd me wel duidelijk dat mijn enkels niet helemaal recht blijven tijden rennen. Mijn enkel kantelt een beetje naar binnen. Gelukkig blijk ik niet de enige te zijn en is daar een goede oplossing voor: antipronatieschoenen.
Het apparaat geeft meteen allerlei goede suggesties voor schoenen die passen bij mijn voeten. Ik krijg vijf opties om te passen. Alle vijf zijn ze net even anders. Dus zelfs tussen alle antipronatieschoenen zit nog verschil! Ok, dat wist ik niet! Zo biedt de ene schoen meer demping dan de ander en is de ene stabieler dan de ander.
De Nike Air Zoom Structure 2 is bijvoorbeeld heel geschikt voor afstanden tussen de 5 en 10 kilometer, de Asics Gel-Kyano 24 biedt veel stabiliteit en de Adidas Ultra Boost ST is heel geschikt voor lange afstanden. Ook heeft elk merk een eigen techniek voor de zolen: gel, foam of boost bijvoorbeeld. Omdat ik veel lange afstanden loop en graag aan bootcamp doe, blijkt de Adidas Ultra Boost ST voor mij het meest geschikt.
Van links naar rechts
- Asics Gel-Kyano 24
- Nike Air Zoom Structure 21
- Asics GT-2000 6
- Adidas Supernova ST
- Adidas Ultra Boost ST
Hartstikke belangrijk dus om een goede scan te laten maken van je voeten. Dat voorkomt een verkeerde keuze in hardloopschoenen en scheelt een hoop nare blessures!
Heb jij wel eens je voeten laten testen in de winkel?
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Perry Sport.
2 reacties
Amen! Dank U JEZUSSSSSS ♡♡♡